Otvoren 52. festival "Joakim Vujić"

U Gračanici je sinoć otvoren 52. festival profesionalnih pozorišta "Joakim Vujić".

Festival, čiji je domaćin Prištinsko pozorište, otvorio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je istakao da ovaj festival pokazuje da Kosovo i Metohija više nije na periferiji Srbije, već u njenom kulturnom središtu.

"Joakim Vujić, pa i Branislav Nušić, bili bi srećni da vide ovde u Gračanici sabrane srpske pozorišne umetnike, srpske kritičare, dramaturge, kostimografe, sve one koji svoj život posvećuju daskama koje život znače," istakao je Ðurić.

Publici se prethodno obratio direktor Bitefa, Miloš Latinović, koji je kazao da je ovaj festival važan za Srbiju i da on predstavlja svetkovinu duha.

"Večerašnja svetkovina u Gračanici ima posebnost za sve nas i sve ljude koje smo okupili pozorišnim poslom," kazao je Miloš Latinović.

Nakon zvaničnog otvaranja izvedena je predstava domaćina – Gogoljev komad 'Revizor', u režiji španskog reditelja Maurisia Farea.

Publici se predstavilo i Narodno pozorište iz Niša sa predstavom "Farenhajt 451".

U pauzi između dve predstave, sinoć je u Domu kulture održan okrugli sto i muzičko veče koje je priredio Petar Rakić kvintet.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.