Uhapšen gnjilanski imam Zakerija Ćazimi

Zakerija Ćazimi se tereti za regrutovanje za terorizam, organizovanje i učestvovanje u terorističkim grupama, izazivanje mržnje, razdora, ili verske, nacionalne, ili etničke netrpeljivosti; uhapšenima u prekjučerašnjoj akciji kosovske policije određen jednomesečni pritvor; Bljerim Kuči: Tači odgovoran za ekstremizam, a to što sada radi, to je spektakl za javnost; neki od 40 uhapšenih tokom saslušanja se pozivalo na izjavu Hodžaja
 
Gnjilanskog imama, Zakerija Ćazimija, kojeg je otac nedavno ubijenog džihadiste sa Kosova, Patriota Matošija, optužio za smrt svog sina, kosovska policija je danas, u ranim jutarnjim časovima, uhapsila, prenose kosovski elektronski mediji. 
 
"Operacije kosovske policije rezultirala je hapšenjem dva osumnjičena lica – Z.K., 1980. godište – imam džamije u Gnjilanu, za kojeg se sumnja da je jedan od glavnih inspiratora za odlazak u džihad i L.K., 1987. godište, iz sela Polac, opština Srbica, a zbog sumnje da su počinili prekršaje, to jest, krivična dela protiv ustavnog uređenja bezbednosti Republike Kosovo – regrutovanje za terorizam, organizovanje i učestvovanje u terorističkim grupama, izazivanje mržnje, razdora, ili verske, nacionalne, ili etničke netrpeljivosti," saopštila je kosovska policija.
 

Povezani članci: 

U bekstvu još 17 osoba osumnjičenih za učešće u ratu u Siriji i Iraku; objavljena puna imena juče uhapšenih

Reakcije na hapšenja osumnjičenih za učešće u ratu u Siriji i Iraku

Današnja hapšenja su, kako navodi kosovska policija, rezultat višemesečne istrage, a izvršena su po nalogu EULEX-ovog istražnog sudije. 

 
Ranije jutros, i kosovski portal "Zeri" je izvestio da je kosovske policija uhapsila još jednu osobu koja se sumnjiči za terorizam – imama iz Gnjilana, Zakerija Ćazimija, kao i to da je Ćazimi najverovatnije uhapšen u regionu Mitrovice. 
 
Kontroverzni imam, Zakerija Ćazimi je još jednom dospeo u žižu javnosti nakon poslednjeg ubistva jednog od albanskih džihadista sa Kosova u ratu u Siriji, devetnaestogodišnjeg Patriota Metošija, koji je bio učenik Ćezimijeve medrese u Gnjilanu, kao i "desna ruka" Ljavdrima Muhadžerija. 
 
Kula siročadi na Prevali mesto susreta vođa ekstremista
 
Kula Siročadi na Prevali bilo je mesto okupljanja grupe kosovskih, albanskih i makedonskih imama, predstavnika nekoliko "humanitarnih" organizacija, ali i predavača iz Saudijske Arabije. 
 
Sastanci, predavanja i obuke koje su zagovornici džihada u Siriji i Iraku, na ovom mestu održavali, s vremena na vreme su to činili i sa siročadima, piše kosovski list "Zeri".
 
Uhapšeni izjasnili se kao nevini, četvorica priznala da su učestvovali u ratu u Siriji
 
Svi uhapšeni su se izjasnili da nisu krivi za krivična dela koja im se stavljaju na teret, dok su samo četvorica priznala da su učestvovali u borbama u Siriji. 
 
Gotovo svi uhapšeni se sumnjiče za izvršenje tri krivična dela – organizovanje i učešće u terorističkim grupama, podsticanje mržnje, ili nacionalne i rasne netrpeljivosti i regrutovanje za terorizam. 
 

Pre tri dana, kosovska policija je uhapsila 40 osoba koje se sumnjiče za učešće u ratu u Siriji i Iraku, kao podrška organizacijama ISIS-u i Al-Nusrat-u, da bi uhapšenima, nakon saslušanja u improvizovanoj sudnici u Prištini, Okružni sud u Prištini, na predlog Specijanog tužioca, danas odredio i jednomesečni pritvor.

Međutim, juče je kosovsko Specijalno tužilastvo potvrdilo radiju Kosovo da se ukupno 96 osoba tereti za terorističke aktivnosti i učešće u ratovima u Siriji i Iraku, a da ovaj broj ne obuhvata oko 100 ljudi, za koje se pretpostavlja da učestvuju u borbama u Siriji i Iraku. 

Specijalno tužilaštvo Kosova je objavilo i da je do juna ove godine evidentirano 36 lica pod sumnjom da su učestvovala u ratovima u Siriji i Iraku i planirala terorističke napade, a da je za 34 osobe pokrenuta istraga, dok je za dva preostala lica podignuta optužnica. 
 
Do sada je u ratu u Siriji i Iraku poginulo 16 kosovskih Albanaca.
 

Tači odgovoran za ekstremizam
 
Bivši kosovski ministar policije, Bljerim Kuči, juče je govoreći o učešću kosovskih Albanaca u ratovima u Siriji i Iraku, optužio Hašima Tačija i njegovu partiju da su odgovorni za islamski ekstremizam na Kosovu.
 
"DPK je u koaliciji sa upravo tim ekstremistima i zahvaljujući glasovima tih ekstremista, izašla kao pobednik na izborima," rekao je Kuči za dnevnik "Ekspres", ističući da Tači ne može da se bori protiv svojih koalicionih partnera.
 
Kuči je izjavio i da je siguran da je kosovska policija imala detaljne informacije o svemu što čine, kako je rekao, ekstremne struje na Kosovu, ali da ništa nije učinjeno, jer unutar kosovskog MUP-a i vlade, ima osoba koje su direktno, ili indirektno vezane sa tim ekstremistima, te da Tači, zbog međunarodnog pritiska, pokušava da izvede "spektakl za javnost".
 
"Siguran sam da je MUP Kosova odavno imao detaljne informacije o svemu što čine ekstremne struje na Kosovu. Pitanje glasi – zašto MUP nije delovao odmah kada je imao takve pouzdane informacije? Odgovor je jasan, jer unutar MUP-a i unutar Vlade Kosova ima osoba koje su direktno, ili indirektno vezane sa tim ekstremistima, a Tači je imao potrebu za njihovim glasovima. Sada, s obzirom na to da je pod jakim međunarodnim pritiskom, treba da preduzme mere upravo protiv onih koju su mu dali glas, a to su ekstremisti. To što sada radi Tači, to je spektakl za javnost, videćemo koliko je to održivo," rekao je Kuči.
 
Uhapšeni se pozivali na izjavu Hodžaja
 
Tokom prekjučerašnjeg saslušanja 40 uhapšenih osoba u improvizovanoj sudnici u Prištini, nekoliko privedenih se pred tužiocem izjasnilo da su išli u Siriju nakon izjave kosovskog ministra spoljnih poslova, Envera Hodžaja, da se pomogne opozicionim snagama u toj zemlji, piše kosovski portal "Koha."
 
”Nekoliko osumnjičenih je reklo da su otišli u Siriji nakon poziva ministra spoljnih poslova vlade Kosova, Envera Hodžaja, da se pomogne opozicionim snagama u Siriji,” kazao je ovom portalu novinar, Mefail Bajkinovci, koji prati saslušanja osumnjičenih. 
 
Hodžaj je 2012. godine, tokom posete Kosovu delegacije sirijske opozicije, u zgradi kosovske vlade izjavio da su kosovske institucije zabrinute masovnim kršenjem ljudskih prava u Siriji, te i da postoji zainteresovanost ovih insitucija da finansijski podrže sirijsku opoziciju. 
 
”Mi smo zabrinuti stanjem masovnog kršenja ljudskih prava u Siriji i zaintersovani smo da u budućnosti na neki način podržimo i financijski opoziciju u Siriji i da svaki zahtev koji ima opozicija Sirije, unutar naših realnih mogućnosti, podržavamo,” izjavio je tada Hodžaj.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.