Ivanović:Odbijanje garancija uvreda

Oliver Ivanović: pravi razlog mog hapšenja uklanjanje iz političkog života Kosova; nikada više se ne sme dogoditi neslaganje između Vlade Srbije i predsednika četiri opštine sa Severa Kosova; potrebni su mi ozbiljni zdravstveni pregledi; teško bez Tačija, još teže sa njim; novi izbori na Kosovu ne poželjni
 
Ivanović je izjavio da je "vrhunska uvreda" EULEX-ovo odbijanje garancija Vlade Srbije da mu dozvoli da se brani sa slobode.
 
"Moje hapšenje može, ali i ne mora, da bude u vezi s mojim gotovo izvesnim izborom za gradonačelnika severne Mitrovice. Glavni razlog mogao bi biti u potrebi EULEX-a da smanji nezadovoljstvo među Albancima zbog produženja mandata EULEX-a do 2016. godine," rekao je Ivanović za list "Politika." 
 
On je naglasio da je garancija Vlade Srbije bila dovoljna za puštanje na uslovnu slobodu za "neuporedivo politički značajnije slučajeve u Haškom tribunalu." 
 
Ivanović je poručio da se nikad više ne sme dogoditi neslaganje između Vlade Srbije, bez obzira ko je u njoj, i predsednika četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Severu Kosova. 
 
"To je ključ našeg opstanka: saradnja s Prištinom samo onoliko koliko nam nalažu zajednički interesi, to jest, nikakvi politički ustupci ako nije dogovoreno s Beogradom," istakao je lider SDP-a. 
 
On je ocenio da je moguće da se nekolicina istaknutih albanskih političara sa Kosova nađe pod istragom za ratne zločine, što bi dovelo do toga da "velika ljubav prema prijateljima Kosova" bude "pomućena." 
 
Ivanović: Potrebni su mi ozbiljni zdravstveni pregledi
 
Lider SDP-a Oliver Ivanović kaže i da su mu potrebni "ozbiljni" zdravstveni pregledi.
 
"Imam potrebu za ozbiljnim zdravstvenim pregledima i ispitivanjima koja se ne mogu obaviti u pritvorskoj jedinici, ali ne verujem da će Euleks imati razumevanja za moje zdravstvene potrebe, jer po njihovom mišljenju to može izazvati okupljenje Srba i bekstvo", ocenio je Ivanović u intervjuu za današnje izdanje lista "Politika."
 
On ističe da su njegovi stavovi bili jasni i pre lokalnih izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice.
 
"Moji politički stavovi su bili jasni i mnogo pre izbora. Severne opštine treba da izaberu svoje skupštine i gradonačelnike, ne zbog toga što to traži Priština i zbog sugestija vlade Srbije sa kojom Srbi sa KiM moraju imati najbolje moguće odnose, nego zato što je to potrebno građanima tih opština," naglasio je Ivanović.
 
Na pitanje da li dolazi u obzir da Hašim Tači i dalje bude u vladi, Ivanović je odgovorio da je Tači do sada stvorio neprijatelje u svim ostalim strankama, zbog čega niko neće s njim u koaliciju, ali zato ima svoju infrastrukturu u svim institucijama, javnoj administraciji, javnim preduzećima itd.
 
"To znači: teško bez Tačija, još teže s njim!", zaključio je Ivanović.
 
Ivanović je za "Politiku" rekao i da su novi izbori na Kosovu nepoželjni, ali da je uveren da će biti vanrednih izbora.
 
Oliver Ivanović se trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, gde je posle sedmodnevnog štrajka glađu prebačen iz pritvorske jedinice u Prištini. 
 
Uhapšen je 27. januara 2014. godine, pod optužbom za ratni zločin iz 1999. i teško ubistvo iz 2000. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.