Ugaziše nam u Gazivode

Nenad Kulačin

Piše: Nenad Kulačin

Uopšte ne razumem ovoliku ujdurmu oko obilaska jezera Gazivode Hašima Tačija, predsednika samoproglašenog Kosova. Šta smo se svi primili na igranku dva smešna i prolazna lika. Dogovorili se lepo Prvorođeni i Drug Šoku, malo ja, malo ti, malo merili kome je duži, zablentavili narod i to je to.

Niti je mogao Prvorođeni na Gazivode bez Šokua, niti je Šoku mogao da vidi i oseti jezero bez Prvorođenog. Zar ova igra nije vidljiva i sa meseca? Prvorođenom je onomad preko bio potreban put na Sever, a naročito na Gazivode, koje evo ne da, kako bi malo amortizovao priču o razgraničenju i spremio naciju na priznanje da je ‘puk’o k’o zvečka’ po pitanju Kosova. Drugu Šoku je bilo neophodno da svojim konkurentima iz Prištine pokaže da je predsednik svih građana i dok je opozicija u glavnom gradu Kosova demonstrirala protiv njega, on je junački vozio čamac po jezeru i pride popio kafu koju su mu Srbi skuvali.

Za to vreme, naš Prvorođeni je bio – ne znamo gde. Na nekoj tajnoj lokaciji i sa najavom da će se obratiti naciji u 21 sat. Tek? Pa, kakva je to frka ako se obrati naciji tako kasno. Ako je neka gužva ne stavljaš pred kamere smotanog i smušenog Marka Đurića i to tri puta u sat vremena, već ti izađeš hrabro pred novinare i održiš vakelu da se pola sveta trese od jačine tvojih reči.

Kao miš se sakrio na neku nepoznatu lokaciju, Bog te pita gde. I posle, nije on kukavica, najhrabriji je on, niko mu nije ni do kolena. Ako su Albanci napali i zauzeli Gazivode, kako nam je saopšteno, ima li Prvorođeni važnijeg posla nego da nam se obrati i smiri situaciju? Onaj Marko se spetljao, te jeste, te nije, te okupacija, te kafa. I na kraju ispalo da je Drug Šoku došao na Gazivode da popije kafu, Niti ih je okupirao, niti zauzeo.

Prvorođeni se, inače, pojavljuje kako mu padne na pamet, da ne napišem nešto drugo. Za 97 dana od tamo nekog juna do 28. septembra, obratio se javnosti 89 puta. Ni manje ni više nego ukupno 111.080 sekundi. Ako ima zaludih, neka slobodno provere na njegovom YouTube kanalu. Da skratim priču, to je više od 19 minuta dnevno u proseku. A, sada kada je trebalo da nas ubedi da je Kosovo Srbija, ajde ti Marko, zašto primaš platu.

Šest godina živimo u obmanama i lažima. Uhvatili smo ga u jednoj, onoj sa peračima prozora. Sve što čovek kaže, kasnije sam demantuje, puj pike ne važi. Da li on stvarno misli da smo mi svi ludi i da smo skrenuli sa pameću? Lepo je nedavno rekao da će lično da napiše pismo svakom penzioneru pojedinačno i da im se svima zahvali za žrtvu koju su podneli da bi Srbija živela u zlatnom dobu. Pazite, ovo nije računica američkog satiričnog sajta The Onion. U Srbiji penziju prima više od 1,7 miliona penzionera. Ako bi potrošio samo minut vremena da napiše pismo jednom penzioneru, to bi značilo naredne tri godine i još koji mesec, morao samo da piše pisma zahvalnosti penzionerima u Srbiji. Koverta i marka dođu negde oko 23 dinara, i prosta računica govori da bi SNS ovu fantazmagoriju Prvovenčanog trebalo da plati tričavih 328.571,5 evra, po zvaničnom kursu. A SNS te novce dobija iz budžeta Republike Srbije, ne na nekom tržištu. I kako onda da decu ne lečimo sa SMS-om.

Svestan sam da će botovi ovo pisanije da dočekaju na zub, jer sam pomešao i Gazivode, i penzije, i perače prozora. Takva je, međutim, politika Prvorođenog. U istoj rečenici on spomene i svinjske papake i leteće automobile, i mi to konzumiramo u tih 19 minuta dnevno. Samo kada stvarno treba da se pojavi i da nam kaže nešto, tada se dramitika podiže na najviši nivo, Džaba mu sve to. U 21h u subotu je bio madridski debri. Mnoge nije zanimalo šta se dešavalo tada. Već je sve izgustirano. Drug Šoku je davno ugazio u Gazivode.

I dok je Drug Šoku prepričavao svojim kolegama kakva je milana biti provozati se čamcem po Gazivodama, Prvorođeni je i u 21h kukao. Te ne može nikoga da nađe, te svi klimaju glavom, te sa Putinom će da razgovara kada dođe u Beograd, pardon – kada on ode u Moskvu. I to nas je slagao. Ne zaboravlja se onaj slavodobitnički izraz na licu kada je saopštio da će Vladimir Vladimirovič Putin do kraja godine posetiti Srbiju.

Sve je postalo besmisleno. Da smo pametni, pa da u petak, svi koji smo bili na ulicama 5. oktobra pre 18 godina, sem onih koji su u njegovim redovima danas, izađemo i pokažemo im da nas ima, da nas vide i da im stavimo do znanja da punoletstvo demokratskih promena u Srbiji dočekujemo sa zdravom pameću, mi ćemo i dalje tražiti dlaku u jajetu. Do tada, Prvorođeni može da se zavitlava sa nama kako hoće.

Danas

Bonus video: Kod novinara Nenada Kulačina i pisca Marka Vidojkovića koji iz Šapca vode popularnu emisiju „Dobar, loš, zao“ krajem septembra u prvoj emisiji nove sezone, u gostima je bilo i dvoje Srba sa Kosova – Momčilo i Rada Trajković

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.