Udruženje „Šapa“: Tri uginula psa pronađena u Kosovskoj Mitrovici

Otrovani psi
Foto: Udruženje „Šapa“, Fejsbuk

Upozoravamo čitaoce da tekst sadrži fotografije uznemirujućeg sadržaja

Na mitrovičkim ulicama nedavno je ponovo pronađeno više uginulih pasa o kojima već godinama brinu građani Kosovske Mitrovice. Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ pretpostavlja da su psi otrovani i još jednom apeluju na svest i savest onih koji bacaju otrov, da dovode u opasnost životinje, odrasle ljude, a pogotovo decu.

Članovi udruženja za zaštitu životinja „Šapa“ iz Kosovske Mitrovice objavili su na svojoj Fejsbuk stranici da su psi Lisac, Trto, Šmokljo, koji su bili kastrirani, sterilisani i vakcinisani protiv besnila, pronađeni uginuli u ulicama – Filipa Višnjića, Vasilija Ostroškog i Vlade Ćetkovića.

Reč je o psima koji su bili stanovnici pojedinih mitrovičkih ulica već godinama, a o kojima su se starali sami građani Mitrovice.

Vesna Generalović iz Udruženja „Šapa“ poručuje za KoSSev da pretpostavljaju da su psi otrovani, jer je reč o psima koji su stariji, zbog čega se isključuje sumnja na bilo koju infektivnu bolest.

Navodi da su pena u ustima i grčenje mišića takođe simptomi trovanja, te da, na kraju krajeva, od bolesti koje mogu da ugroze pse ne dolazi do uginuća za desetak minuta.

Lisac, Trto, Šmokljo su sada na lepšem mestu

Ovo udruženje osuđuje „nehumani način rešavanja problema napuštenih životinja“, ali i podseća da je i po kosovskom i srpskom zakonu praćen i zatvorskom kaznom.

Podsetimo, ovo nije prvi put da su uginuli psi pronađeni na mitrovičkim ulicama. Udruženje „Šapa“ je u više navrata Kosovskoj policiji prijavljivalo trovanja i vlasničkih i napuštenih životinja, međutim, kako navode, „nijedan počinilac nije pronađen i priveden pravdi čak i pored svih kamera u gradu i dokaza koji su pruženi“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.