Udruženje „Šapa“ poziva na sterilizaciju pasa, omogućili besplatnu intervenciju za tri udomljena ljubimca

Šmizla
FOTO: KoSSev

Projekat sterilizacije i kastracije napuštenih pasa (CNVR) privodi se kraju, saopštili su iz Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“. Program obuhvata broj od 24 psa sa teritorije severnog dela Mitrovice, a ovo Udruženje je odlučilo da podrži sterilizaciju/kastraciju i tri udomljena psa.

Projekat koji sprovodi ovo Udruženje podrazumeva hvatanje, sterilizaciju/kastraciju, vakcinaciju protiv besnila i vraćanje napuštenog psa na lokaciju sa koje je uzet, ali i čišćenje pasa od unutrašnjih parazita i obeležavanje ušnim oznakama.

„Cilj ovog projekta je smanjenje populacije napuštenih pasa primenom humanog i održivog pristupa. Psi sterilisani/kastrirani u okviru projekta se ne razmnožavaju i nastavljaju da žive na svojoj teritoriji čuvajući i braneći je od drugih, novo-izbačenih pasa“, navode iz Udruženja „Šapa“.

Poručuju i da su kroz ovaj projekat želeli i da promovišu odgovorno vlasništvo i podršku udomljavanju napuštenih pasa.

„Još jedan od ciljeva ovog projekta jeste podizanje svesti o odgovornom vlasništvu i obavezi vlasnika da sterilišu svoje pse, jer je to, jedna od ključnih stvari kada je u pitanju smanjenje broja napuštenih životinja na ulicama“, naznačili su.

Samim tim, Udruženje „Šapa“ je odlučilo da kroz projekat podrži i ponudi besplatnu sterilizaciju/kastraciju tri udomljena psa.

Pozvali su zainteresovane da im se obrate na njihovoj Facebook stranici i ostave podatke uz naznaku da su uslovi da je pas stariji od šest meseci, vakcinisan, i redovno čišćen od spoljnih i unutrašnjih parazita.

Mesta su rekordno brzo popunjena. Svega sat vremena od kada su podelili objavu na svojoj stranici, Udruženju „Šapa“ javile su se tri osobe koje su se odlučile za sterilizaciju/kastraciju svojih ljubimaca.

Projekat finansira opština severna Mitrovica, i sprovodi se u saradnji sa veterinarskom ordinacijom Mitro Vet.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.