Udovičić u Kosovskoj Mitrovici dodelio stipendije studentima i ugovore o donaciji sportske opreme za škole na KiM

Udovičić Mitrovica
FOTO: KoSSev

Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, uručio je danas u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, 43 ugovora o stipendiranju, koje Fond za mlade talente dodeljuje studentima sa prištinskog univerziteta. Nastavak ceremonije obeležila je dodela ugovora o donacijama sportske opreme za fiskulturne sale pet osnovnih škola u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

„Neizmerno nam je drago što sam danas imao priliku da se družim sa najboljim studentima ovde i da dodelimo rekordan broj stipendija. Ovi mladi ljudi su postavili nove standarde i nove granice…a naša je obaveza da ih i u daljem usavršavanju ispratimo ka boljem prosperitetu celokupne naše zemlje“, poručio je Udovičić u obraćanju medijima.

Donacija sportske opreme uručena je školama: OŠ „Radoš Tošić“, u Osojanu, OŠ „Sveti Sava“, u Kosovskoj Mitrovici, OŠ „Dositej Obradović“, u Partešu, OŠ „Vuk Karadžić“ u Sočanici i OŠ „Banović Strahinja“, u Banjskoj i sastoji se od 40 lopti, dva gola, dve table, dva obruča i odbojkaške mreže.

Udovičić Mitrovica
FOTO: KoSSev

Drugi deo ceremonije činila je dodela ugovora o donacijama sportske opreme školama na KiM koje su u ime ovih škola preuzeli direktori. Ugovore je dodelio predsednik Saveza za školski sport Srbije, Željko Tanasković.

Da li ćemo da se bavimo fizičkim aktivnostima to je naša odluka, ali je i naše pravo da napravimo mogućnost za svu našu decu, da imaju pravo na razvoj, da se rekreiraju i da imaju mogućnost da sa najboljom opremom i najboljim rekvizitima vežbaju

Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, ovom prilikom poručio je prisutnima, među kojima su bili i predstavnici vlasti na Severu Kosova, da se opremanjem školskih sala pospešuje razvoj školskog sporta.

„Hteli mi da priznamo to ili ne, te škole jesu baza našeg vrhunskog sporta“, naglasio je Udovičić.

Studentima u amfiteatru na Tehničkom fakultetu poručio je da neće svi biti vrhunski sportisti – ali i da „i pravnik i ekonomista i fizičar imaju pravo na rekreaciju i na one najbolje uslove da se bave sportom“.

Udovičić je podsetio da Zavod za sport i medicinu i medicinu sporta ima svoju kancelariju u Kosovskoj Mitrovici. Rekavši da je za decu od 6 do 14 godina besplatan pregled apelovao je na roditelje da iskoriste to pravo.

„Bez zdravlja ne možemo da očekujemo ni bolji prosperitet naše zemlje“, poručio je.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM
FOTO: KoSSev

Jović: „Bez sporta ni dobrih intelektualaca“

Novinarima se obratio i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović koji je rekao da bez sporta ne može biti ni dobrih intelektualaca.

„Ta deca su naš bedem, ta deca su sigurnost našeg opstanka. Mi kao država moramo da učinimo sve da imaju najbolje uslove, da bi u tim uslovima izrasli pre svega u moralne, pametne i zdrave ljude“.

Načelnica školske uprave za Kosovo i Metohiju, Jasmina Dedić, zahvalila se na poseti i „prigodnim poklonima koji će sigurno obezbediti bolju nastavu“.

„Mi ćemo učenjem i radom pokušati da vam pokažemo našu zahvalnost“, poručila je Dedić.

Studentima su se obratili u ime Univerziteta student prorektor, Nemanja Biševac i direktor Studentskog centra, Jovo Popović.

Rakić: „Odavde nema nazad“

„Čovek koji pored svakodnevne borbe za opstanak naroda na KiM-u nađe vreme i način da studentima izađe u susret“, kako je predstavljen, predsednik Srpske liste, Goran Rakić takođe se obratio prisutnima.

Udovičić Mitrovica Rakić
FOTO: KoSSev

„Svako ulaganje u vas je ulaganje u budućnost, i država i lokalna samouprava i vi i roditelji znamo da imamo budućnost kada vas vidimo u ovolikom broju“, poručio je Rakić, pohvalivši studente mitrovičkog univerziteta i pozdravivši ih rečima „Odavde nema nazad“.

Na kraju posete Vanja Udovičić i Željko Jović prisustvovali su zvaničnom otvaranju nedavno postavljenog stuba za Wi-Fi internet („Internet drvo“), donaciju kompanije MTS d.o.o u kampusu Studentskog centra. Time će studentima biti omogućena besplatna internet veza u krugu od 150 m, u okviru Studentskog centra i istovremeno korišćenje interneta na 300 uređaja. Takođe, studenti će moći da dopune baterije svojih mobilnih telefona preko USB portova koji se nalaze na stubu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.