BLOG 437. dan epidemije: Epidemiološka situacija se poboljšava

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

U bolnicama je sve manje zaraženih; Na dnevnom nivou je sve manje inficiranih; Opada broj preminulih – rečenice su koje se često mogu čuti u poslednjih desetak dana. Prema poslednjim podacima za srpske sredine na Kosovu, za pet dana registrovano je samo četiri novih slučajeva virusa, dok je broj aktivnih slučajeva ispod 100. Poboljšanje epidemiološke situacije beleži se i u drugim sredinama širom Kosova. Prema poslednjem preseku kosovskog instituta za javno zdravlje samo je 35 novoinficiranih, dok je broj izlečenih već danima višestruko veći, usled čega je broj aktivnih slučaja sada 3.695. Takođe opada i broj preminulih, dok ovaj institut juče nije registrovao nijednu smrt izazvanu kovidom. Epidemiološka situacija je bolja i severno od Jarinja. Prema podacima srpskog ministarstva zdravlja, juče je registrovano svega 404 nova slučaja u Srbiji, dok je pre nešto više od mesec dana taj broj bio višestruko veći. Isto važi i za broj hospitalizovanih pacijenata koji sada iznosi 1.655.

Gračanica: Jedan novi slučaj kovida

U opštini Gračanica jedna osoba je obolela od kovida-19 u poslednja 24 sata, pokazuju podaci lokalnog kriznog štaba.

Na Odeljenju Infektivne klinike u Lapljem Selu trenutno je hospitalizovano 7 pacijenata.

Ukupan broj registrovanih slučajeva u ovoj opštini sada je 862.

U ustanovama socijalne zaštite koronom zaraženo 11 korisnika i 37 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i staračkim domovima koronavirus je potvrđen kod 11 korisnika i 37 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prenosi N1.

Ukupno je izlečeno 5.939 korisnika ustanova socijalne zaštite i 3.055 zaposlenih, navedeno je.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite, za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa, smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Srbija 24 sata: 266 novih slučajeva zaraze, 11 osoba preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 11 osoba. Zvanično je potvrđeno 266 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebno vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: Bez preminulih, 31 novi slučaj

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeležen je 31 novi slučaj koronavirusa, preminulih nema, a 95 lica je izlečeno, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Više o tome u posebnoj vesti.

Sutra nastavak vakcinacije u Prištini

U centru za vakcinaciju „1. oktobar“ u Prištini tokom dana neće biti imunizacije stanovništva, dok se nastavak vakcinacije protiv koronavirusa očekuje u ponedeljak.

Do subote ujutro saopšteno je da je više od 56.000 građana dobilo prvu dozu vakcine.

Dve doze vakcine i protiv indijskog soja

Dve doze vakcine protiv kovida-19 skoro su jednako efikasne protiv brzoširećeg indijskog soja virusa kao i protiv britanskog dominantnog soja, rekli su engleske zdravstvene vlasti, prenosi N1.

Britanski ministar zdravlja rekao je da su i to „prelomni podaci“ i da se sve više nada da će vlada sledećeg meseca moći da ukine više ograničenja.

Studija javnog zdravlja iz Engleske pokazala je da je vakcina Fajzer/Biontek delovala 88 odsto na simptomatsku bolesti soja B.1.617.2 dve nedelje posle druge doze, dok je 93 odsto efikasna protiv soja B.1.1.7 „Kent“ koji je britanski dominantni soj.

Dve doze vakcine AstraZeneka bile su 60 odsto efikasne protiv simptomatske bolesti povezanih sa indijskim sojem u poređenju sa 66 odsto efikasnosti protiv soja „Kent“.

„Sve sam sigurniji da smo na dobrom putu, jer ovi podaci pokazuju da vakcina, posle dve doze, deluje jednako efikasno i protiv indijskog soja“, rekao je ministar zdravlja Met Hankok.

Prema vladinim planovima, ukidanje preostalih ograničenja za koronavirus trebalo bi da se dogode od 21. juna.

Kosovo: Šest pacijenata u teškom stanju, 152 na terapiji kiseonikom

U bolnicama pri kosovskom zdravstvenom sistemu i kovid odeljenjima hositalizovano je 212 osoba, od kojih  je za 119 potvrđeno da boluju od kovida.

Šest pacijenata je u teškom stanju, a 152 su na terapiji kiseonikom.

Od ukupnog broja, njih 117 je hospitalizovano na UKCK, a 95 u opštim bolnicama širom Kosova.

Više od 700 kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera

Kosovska policija izrekla je 705 kazni u poslednja 24 sata širom teritorije Kosova, zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Direktorka „Vatrenog oka“ upozorava: Građani se sa putovanja vraćaju zaraženi, među njima ima i vakcinisanih

Rukovodilac laboratorije „Vatreno oko“ Snežana Jovanović kaže za RTS da je manje testova koje u toj laboratoriji dnevno urade, kao i da je sedam do osam odsto njih pozitivno. Upozorava da se građani sa putovanja vraćaju zaraženi, da među njima ima i vakcinisanih, kao i da je oprez potreban i tokom putovanja.

Poslednjih nekoliko nedelja od 600 do 800 testova dnevno se radi, što je značajno manje u odnosu na prethodni period kada je bilo i do 3.500 testova, kazala je Jovanović.

Ističe da s obzirom da je veći broj negativnih testova, ali i po pozivima kada će biti gotovi rezultati, pretpostavlja da se najčešće radi o osobama koji se testiraju zbog putovanja.

Ipak, upozorava da se građani sa putovanja vraćaju zaraženi, čak i oni koji su vakcinisani, mada imaju blaže simptome i naglašava da je potreban oprez i na putovanjima, posebno u avionima.

„Iz nekog bližeg okruženja znam da su se vratili sa putovanja, to je temperatura blaža, 37 ili 38 stepeni, malaksalost blaga za par dana prolazi što je značajno, jer kao što znamo onaj koji je vakcinisan može da oboli, ali će klinička slika biti lakša“, navodi Jovanović.

Na pitanje treba li da strahujemo od novih sojeva virusa, Jovanovićeva kaže da je jasno da se i virus menja, jer je to jedini način da on pobegne od svega onoga što čovek čini da bi izbegao bolest.

„Postoji više varijanti virusa – brazilska, južnoafrička, britanska, indijska. Kod nas je registovan britanski soj virusa sekvenciranjem genoma. Tom analizom genetskog materijala virusa bave se dve laboratorije u Srbiji. Za sada je detektovan samo britanski soj virusa, da li će biti još neki, verovatno da hoće“, rekla je Jovanovićeva i dodala da su dali na sekvenciranje određene uzorke.

Kon: Nemojte praviti tajne proslave, nije mudro

„Izlazimo iz nesigurne situacije, očekujemo da bude stabilna, ali uz prisustvo virusa i tada se može razgovarati o ozbiljnom popuštanju“, kaže epidemiolog Predrag Kon, prenosi B92.

Vraćati se u normalan život tokom leta, podrazumeva prema njegovim rečima, život uz dodatne mere opreza, a maske će se „isključiti“ najsporije.

Kako prenosi B92, on dodaje da je blizu polovine onih koji se vakcinišu poslednjih dana u grupi do 35 godina.

Kada su u pitanju mature, navodi da će proslava verovatno biti, ali kasnije.

„Nemojte praviti tajne proslave, nije mudro, taman smo na kraju“, ističe on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.