Učinak Srpske i šta je čeka: "Slepi poslušnici" ili uradili "najviše što su mogli"?

Juče je pala Vlada Kosova. Za nepoverenje izvršnoj vlasti, pod vođstvom Ise Mustafe, glasali su i njegovi dojučerašnji koalicioni partneri – Srpska lista. Iz ove liste navode da su glasali "za", jer Vlada nije poštovala obaveze preuzete iz koalicionog sporazuma. Svoj minuli rad, tokom kojeg su dva puta napuštali Vladu i Skupštinu, te u javnosti bili posebno vidljivi tokom rascepa unutar same liste – nisu ocenjivali. Ali, imaju "strategiju" i najavljuju "konkretnu kampanju" za "animiranje što više glasača" na predstojećim prevremenim izborima. Poznavaoci političke situacije na Kosovu i rada samih članova Srpske, podeljenog su mišljenja o dosadašnjem učinku srpskih predstavnika. Buduće članove kosovske vlade i skupštine iz redova srpske zajednice, sa druge strane, očekuju teški zadaci i oni bi u donošenju odluka trebalo da budu samostalniji – ocenjuju neki od naših sagovornika. Istovremeno, upravo je saglasje sa Beogradom pozitivno obeležilo rad Srpske, smatraju drugi. 

Vreme kada su nam potrebni najbolji ljudi, ne slepi poslušnici

Prvi čovek novinara sa Kosova i Metohije, Budimir Ničić, podseća da su poslanici  i članovi sada već bivše kosovske vlade iz Srpske liste, više puta sami priznali da, kako Ničić kaže, "apsolutno nisu ništa korisno uradili" za srpski narod na Kosovu za ove dve i po godine.

"Slušajući njih, čovek ne može baš najbolje da shvati da li su bili vlast, ili opozicija za sve ovo vreme. Skoro pola mandata su bili van institucija, a u njih su se vraćali bez ikakvog postignutog cilja i rezultata. To govori o njihovom neiskustvu, kao i 'iskustvu' onih u Beogradu, po čijem su nalogu radili," rekao je Ničić.

On je izrazio nadu da će Srbi na Kosovu i Beograd "naučiti nešto iz ovoga":

"Nadam se i da će ubuduće voditi računa koje će i kakve ljude delegirati da zastupaju Srbe u institucijama."

Predsednik UNS-a sa KiM-a je istakao i da mora da se vodi računa o kadrovima koji će u budućoj kosovskoj vladi predstavljati Srbe i da su kosovskim Srbima sada potrebni "najbolji ljudi".

"Beograd nikad više ne sme sebi da dozvoli ovakav 'luksuz' – da sudbinu Srba prepusti u ruke ljudima kojima je poslaničko, ili ministarsko mesto – prvo radno mesto u životu. Ovo je vreme kada su nam potrebni najbolji ljudi koje imamo na Kosovu i koji neće biti samo slepi poslušnici Beograda, ili Prištine."

Srbi postavljani džakovima glasačkih listića donešenim iz Srbije

Kritičan prema dosadašnjem učinku srpskih predstavnika je i lokalni odbornik u SO Leposavić, Nenad Radosavljević. Srbima je nedostajao intelektualni potencijal i političko iskustvo, kaže, navodeći da je do sada ovo bio "najgori sastav" predstavnika Srba u skupštini Kosova – od koalicije "Povratak" do danas.

"Učinak je ravan nuli. Niti su oni umeli da se snađu, niti im je dopušteno da bar nešto pokušaju, jer su bili postavljeni, a ne izabrani – i to džakovima glasačkih listića donešenim iz Srbije, uz dogovor sa  Centralnom  izbornom  komisijom i blagoslov OEBS-a, naočigled misije EU na Kosovu," tvrdi Radosavljević.

"Neprincipijelna" i "neprirodna" koalicija, kako dalje navodi Radosavljević, između dve najveće stranke – PDK i LDK, sa Srpskom listom, dovela je do toga da ništa od onoga se očekivalo nije realizovano za Srbe.

A kako su građani ocenili rad Srpske čitajte u posebnoj vesti:

Šta građani misle o Srpskoj: Primaju plate za nerad, miševi kolo vode a ne mačke…

"To se dogodilo uprkos finansijskoj podršci Evropske komisije i međunarodnih organizacija, a neki procesi, poput povratka – potpuno su zaustavljeni," dodaje.

Šta dalje, pitali smo Radosavljevića:

"Vlast u Srbiji treba da dopusti svom narodu na Kosovu da sam izabere svoje predstavnike, a da onda pruži punu podršku izabranima, što je normalno, prirodno i legitimno. Ukoliko pokuša ponovo da postavlja partijske kadrove na pozicije srpskih predstavnika i da ih nametne narodu, može se desiti da doživi debakl."

Radosavljević je, ipak, optimističan:

"Mislim da je, koliko-toliko, došlo do političkog otrežnjenja među Srbima, pa će se verovatno oni koji imaju političko iskustvo i oni mladi koji su se u međuvremenu iškolovali  u 'svetu' – udružiti, samoorganizovati i suprotstaviti prethodnoj situaciji postavljenja 'predstavnika naroda'."

Mihajlović: Srbi donosili odluke u saglasju sa Beogradom, pokušali da izvuku maksimum

Više razumevanja za učinak srpskih predstavnika u dosadašnjem sazivu kosovske skupštine i vlade ima direktor Radio Beograda, inače novinar sa Kosova i Metohije – Miki Mihajlović. Kaže da su članovi Srpske dali maksimum u mogućim uslovima, ali i da nisu imali velik manevarski prostor.

"Srbi su se u kosovskim institucijama ponašali onako kako im je Beograd to nalagao. Donosili su odluke u ozbiljnom saglasju sa Beogradom, kroz konsultacije, sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i sa Vladom Republike Srbije. Pokušali su da izvuku maksimum iz tog angažmana. U nekoliko navrata su napuštali parlament i vladu kako bi upozorili da se njihovi zahtevi, odnosno potrebe Srba sa KiM-a ne zadovoljavaju i da vlada ignoriše zahteve Srba, pre svega kada je u pitanju formiranje ZSO," kaže Mihajlović.

Na pitanje šta konkretno znači taj maksimum koji su pokušali da izvuku, Mihajlović kaže:

"Pojačali su uticaj u kosovskom parlamentu. Imali su, pre svog učešća u kosovskoj vlasti, godine apstinencije Srba u kosovskoj vlasti, a pre svega sa Severa. Uspeli su u ministarstvima u kojima su radili, pre svega u ministarstvu za povratak i zajednice – da se solidarišu sa Srbima sa centralnog i južnog dela."

Mihajlović kaže da su baš ovi Srbi bili u prošlosti česta meta napada, a da je Dalibor Jevtić jedan od retkih srpskih predstavnika koji ih je obilazio i olakšao im život.

Kao negativan učinak ocenjuje nedostatak sloge među samim članovima ove liste.

"To je pre svega štetilo imidžu srpskih predstavnika, a moguće je da je štetilo i srpskim interesima na KiM-u," navodi.

Na predstojećim kosovskim izborima Mihajlović očekuje i da će najveći broj glasova otići, sa jedne strane – Tačiju, a sa druge – Samoopredeljenju, te da se pred buduće srpske predstavnike u kosovskim institucijama stavljaju ozbiljni zadaci.

Osim što će morati "pametno da izaberu" na koji način će najbolje moći da iskoriste potencijal i utiču na formiranje buduće vlade, ali i na sveukupan politički proces na Kosovu, predstavnici Srpske će, pre toga, kaže Mihajlović, imati težak zadatak da "ubede" Srbe sa Kosova da glasaju u što većem broju, a pre svega Srbe sa Severa.

"Očekuju ih dva teška zadatka – da ubede glasače sa Severa, pre svega, a drugi sa kim će u koaliciju i kakav će koalicioni sporazum napraviti. Naravno, koalicioni sporazum koji će se ovog puta poštovati. Da bi to uspeli, prethodno moraju da pokažu da imaju presudan kapacitet za formiranje vlasti, a to će upravo postići sa većim brojem glasača," zaključuje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.