Učestvujte u stvaranju portala "Album sećanja na naše pretke iz I svetskog rata"

U okviru aktivnosti za obeležavanje sto godina od Prvog svetskog rata, Savez potomaka ratnika Srbije od 1912.-1920. pozvao je javnost da pošalju  fotografije i učestvuju u stvaranju portala “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata.” 

“Pozivaju se građani Srbije, Srbi u regionu i dijaspori da dostave fotografije svojih predaka, autobiografske spise, dnevnike, razglednice, pisma vojnika i ostali istorijski materijal iz perioda Prvog svetskog rata i učestvuju u stvaranju Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata i na taj način budu deo ovog važnog jubileja za srpsku i svetsku istoriju,” stoji u saopštenju ovog udruženja.

Autor projekta, Aleksandar Vasilić, za naš portal kaže da cilj projekta da ostvari promociju, vidljivost i održivost istorijskog kulturnog nasleđa srpskog naroda kao značajnog dela kulturne baštine evropskih naroda iz Prvog svetskog rata.

Pismo iz zarobljeništva prababi Leposavi:

Paket je stigao u logor u Nemačkoj 1917, sa citatom: "Lebac koji si poslala svaki ga je Srbin uzeo u ruke, prekrstio i poljubio, tu su nastale suze radovanke. U ovakom radosnom danu i znamenitom i dirljivom času podelio sam bratski hlebac i sa mojim ljudima pojeo'".

"Temelji se na vidljivosti pojedinca, tog srpskog vojnika i svih ostalih pojedinaca koji su zaslužni za izvojevanje pobede u Prvom svetskom ratu. Na taj način pokazujemo svima da smo bili na strani pobednika i da smo deo svetske istorije. Uzimanjem učešća u poduhvatu pribavljanja fotografija naših predaka iz perioda Prvog svetskog rata, svako od nas je u prilici da na svoj način doprinese ostvarenju lepog i uzvišenog obnavljanja naše istorijske samosvesti kao odbrane i potvrde istine i pravde. Jer, istorija nas obavezuje i poziva da sačuvamo sećanje na velike godine srpskog naroda 1914–1918, da jedno katarzično iskustvo ne prepustimo zaboravu, već da se osvestimo i pokrenemo obnovu opštih vrednosti: ljubav, čast, kulturu sećanja, stvaralaštvo i nadasve – humanost. Konačno, istorija nas poziva da preuzmemo ličnu odgovornost za budućnost naših potomaka," navodi Vasilić. 

Do sada je pristiglo nekoliko stotina fotografija, među kojima i značajna istorijska dokumenta, kao što je dnevnik generala Jovana P. Rekalića, a koji je prosledio novinar "Vesti" iz Hanovera, te pisama iz zarobljeništva. Najveće interesovanje za učestvovanje u stvaranju albuma pokazala je srpska dijaspora, pre svega iz Australije i Amerike. 

Anegdota iz doba služenja u gardi Kralja Petra I tokom Prvog svetskog rata 
 
Iz kazivanja vojnika Milorada Ž. Milinkovića: "Tokom jednog dežurstva ispred odaja Kralja Petra, po kraljevoj naredbi je otišao u podrum da donese vino. Budući da nije znao čitati, greškom je umesto vina iz podruma doneo sirće. Kralj je primetio grešku i blagim tonom ga upitao: Vojniče, šta si mi ovo doneo? Vino Vaše Visočanstvo. Vojniče, ovo nije vino, već sirće, idi u podrum i zameni. Kralj je imao razumevanja, nije se naljutio zbog ove greške i rekao je: S obzirom na to da si to ti Milorade učinio, ne ljutim se.
 
Milorad je od tada počeo učiti slova i vremenom je dobro savladao. Tako mu je ova nezgoda bila korisno iskustvo. Opismenio se i to znanje je vrlo koristio. Kad god je imao vremena rado ga je posvećivao čitanju,"  piše u opisu fotografije koju je poslao njegov unuk.

Projekat je rađen u saradnji sa Vladom Srbije, a sufinansirala ga je Kancelarija za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu, uz podršku Ministarstva odbrane i Srpske pravoslavne crkve, sa blagoslovom patrijarha Irineja.

Portal  je dostupan za slanje fotografija i drugog materijala do 31.maja, nakon čega će sto odabranih fotografija biti izloženo na otvorenom prostoru, na mestima od istorijskog značaja za period Prvog svetskog rata.

Današnji Savez potomaka ratnika Srbije od 1912-1920. godine osnovan je još 1919. godine pod tadašnjim nazivom "Narodna odbrana," sa ciljem da se sećanje na ratnike Prvog svetskog rata ne zaboravi. Okuplja  24 okružna i 3 gradska udruženja u Francuskoj, kao i sekciju „RoaK B Opjept", koju je Istočni memorijal Francuske osnovao u saradnji sa Savezom u Srbiji.

Član ovog udruženja je i kosovskometohijski pokrajinski odbor koji čini sedam opštinskih odbora i koji svake godine svojim aktivnostima obeležava ključne događaje iz Prvog svetskog rata na Kosovu i srpske istorije, pre svega, Vidovdan na Gazimestanu.

Savez potomaka ratnika Srbije široj javnosti poznat je i po digitalizacijama brojeva časopisa „Balkanski rat u slici i reči 1912-1913. godine,“ te srpskih zastava od Nemanjića do 1918.godine.

Za ovu priliku izrađen je spot u produkciji Akademije umetnosti, koji se može pogledati OVDE, a detalje o samom projektu možete pročitati OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.