Srpske pripreme za kosovske izbore: preći cenzus od 5 odsto

Sa inicijativom iz Beograda, na nedavnom zajedničkom sastanku, na kojem su bili i predstavnici Kancelarije za KiM, dogovoreno je da će na jedinstvenoj srpskoj listi za kosovske izbore između ostalih biti Samostalna liberalna stranka, GI Srpska, GI SDP – Oliver Ivanović i verovatno Nova demokratska stranka i trenutno se razgovara o kandidatima koji će biti na toj listi; očekuje se da Beograd izađe sa zvaničnim stavom nakon formiranja liste; na istoj listi po prvi put Srbi koji učestvuju u kosovskoj vladi i Srbi koje podržava srpska vlada.
 
Gostujući u emisiji “Kažiprst” radio televizije B92, kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić je govorio o predstojećim kosovskim parlamentarnim izborima i jedinstvenoj srpskoj listi, za koju kaže da je ideja da se sa takvom listom pređe potrebni cenzus od 5% i na taj način osvoji više od 10 zagarantovanih mesta za srpsku zajednicu u kosovskom parlamentu.
 
“Zvaničnog stava Beograda nema. Međutim, ono što smo mogli da čujemo od zvaničnika iz Beograda jeste da oni pozivaju na jedinstvenu listu, a ono što se u međuvremenu desilo, jeste da je postignut načelni dogovor o jedinstvenoj listi, na kojoj će, između ostalih biti i Samostalna liberalna stranka, GI Srpska, GI SDP – Oliver Ivanović i verovatno Nova demokratska stranka. To je ono što je trenutno dogovoreno. Ovih dana se razgovara o kandidatima, o kadrovskim rešenjima – što se same liste tiče i mislim da će Srbi na Kosovu konačno dobiti tu, dugo očekivanu, jedinstvenu srpsku listu,” rekao je Jevtić. 

Vratite se tamo gde mislite da ste sigurni
 
Dakle, Vaš poziv je vratite se tamo gde nema problema?
 
Ne, moj stav je potpuno jasan – vratite se tamo gde mislite da ste sigurni i gde mislite da možete da opstanete, a mi ćemo vam pomoći u tome. 
Problemi su pre svega ekonomske prirode. Ne samo na Kosovu, nego u čitavom regionu, problem je zapošljavanje. U tom smislu imamo probleme, sve drugo je tehničke prirode i to možemo da rešimo. 
 
To tehničke prirode opredeljuje njihov život. I kad sam Vas pitala na šta da se vrate, između ostalog sam i na to mislila. Vi i dalje pozivate Srbe da se vraćaju, a i sami govorite da postoje problemi sa kojima se i dalje suočavate?
 
Izvinite, ako u Prizrenu imamo malu Milicu koja je jedini srpski đak u tom gradu, i ona može u tim i takvim uslovima da živi – gde nema svojih vršnjaka – šta onda smeta drugima da se u Prizren vrate?!
 
Jevtić kaže da je inicijativa za formiranje jedinstvene liste potekla od strane političkih lidera i predstavnika Kancelarije za KiM, ali bez posredovanja Beograda.
 
“Nije bilo posredovanja. Bili su predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji su takođe učestvovali na ovom sastanku. Dakle, postojala je inicijativa iz Beograda, kao što sam rekao, i verovatno će doći i zvanični stav, a nakon formiranja upravo ove jedinstvene liste,” kazao je Jevtić u emisiji “Kažiprst”.
 
On je dodao da se radi o načelnom dogovoru, te da postoji mogućnost da se još neka od manjih stranaka priključi ovoj inicijativi što će biti poznato do ovog petka kada ističe rok za predavanje liste, ali, po njegovim rečima, sa ostvarivanjem jedinstva Srba započelo se mnogo ranije – onog trenutka kada su srpski poslanici odlučili da se okupe oko jednog cilja, a to su bila rezervisana mesta i pitanje osnivanja Oružanih snaga Kosova, kaže Jevtić.
 
Jevtić je podcrtao da je važno da u kosovskoj skupštini ima više predstavnika srpske zajednice: “Svakako da će se kroz broj poslanika odraziti snaga i Srba unutar institucija Kosova i samim tim i mogućnost u tome da odlučuju o nekim ključnim temama. O ključnim stvarima se odlučujemo upravo sa tog mesta.”
 
Jevtić tvrdi da je podela među Srbima na “Tačijevih Srba” i ostale Srba prevaziđena u pitanjima rezervisanih mesta i formiranja Oružanih snaga Kosova.  
 
“Upravo je to bio i znak da se na predstojećim izborima, ma kad se oni budu održali, konačno Srbi i mogu ujediniti i da zajedno nastupaju. SLS unazad od svog osnivanja, dakle osam godina, govori da je Srbima na Kosovu potrebno jedinstvo ukoliko želimo da budemo jači i na taj način još bolje štitimo srpsku zajednicu unutar institucija Kosova,” naglasio je Jevtić.
 
On je dodao da je etiketa “Tačijevi Srbi” neprimerena zbog togao što se SLS, kako kaže, pre svega borio za interese Srba unutar institucija, te da su na takav način uspeli u velikoj meri da očuvaju srpsku zajednicu na Kosovu.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.