Ubistvo Ivanovića i otužna slika političke Srbije

"Ako pogledate i kome bi ubistvo Olivera Ivanovića odgovaralo, svima će, čini mi se, sve da bude jasno", rekao je, između ostalog, juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na pitanje novinara kome bi odgovaralo da Ivanović bude ubijen, naveo je – "Apsolutno je svima sve jasno" – ne navodeći više detalja na šta konkretno misli. Ovo pitanje ostalo je bez odgovora, dok je u prvi plan izbila politička debata ključnih aktera u Srbiji.

"Gotovo niko u danu ubistva Olivera Ivanovića nije pokazao neophodnu dozu korektnosti koja bi bila primerena trenutku – ni vlast ni opozicija," smatra dugogodišnji novinar Politike – Boško Jakšić.

"Otužno i istovremeno zastrašujuće odjekivale su te post-mortem pohvale onih sa vlasti koji su Ivanovića godinama rušili i targetirali, uključujući prorežimske medije koji su onako navrat-nanos čistili sajber prostor od uvreda i etiketiranja ubijenog, kojeg su do pre neku nedelju označavali kao neprijatelja Srbije," kaže Jakšić u izjavi za Insajder.

Kao jedan od potpisnika Apela 100 kojim je podržao kandidaturu Saša Jankovića na predsedničkim izborima, Jakšić nije imao mnogo pohvala ni za nastup opozicije, iako se slaže sa činjenicom da je za istragu važno sagledati i atmosferu u kojoj je Ivanović živeo radio, i u kojoj je na kraju ubijen sa šest hitaca iz vatrenog oružja.

"Opozicija se takođe nije proslavila. Napravila je grešku što je dozvolila da bude uvučena u političke polemike, pa se onda na kraju sve svelo i sve je zvučalo kao razmena baraža predizbornih manifesta. Moj utisak je da je to jedna otužna slika političke Srbije koja čak i jedan jedini dan nije mogla da sačuva elementarni pijetet prema Oliveru Ivanoviću," smatra Jakšić.

On napominje da bi za ocene kakve je iznela opozicija, moralo da se raspolaže sa mnogo više informacija.

Šta znamo, šta ne znamo

Jakšić smatra da je u ovom trenutku, na osnovu dostupnih informacija i izjava, poznato samo da je država zvanično proglasila smaknuće Ivanovića terorističkim aktom, čime je, smatra on, i njegovo ubistvo dobilo političku konotaciju.

Postoji "mnoštvo mogućih motiva" za ubistvo.

"Mi ništa pouzdano ne znamo, i zato je opasno spekulisati. Treba biti oprezan prilikom izvođenja zaključaka u javnosti, jer mogu da proizvedu kontraefekat," navodi Jakšić i dodaje:

"Poručeno nam je da se nadamo da će istraga da utvrdi istinu, ali, čini mi se, pošto je jasno da iza atentata stoje moćni politički, ili kriminogeni krugovi, ili i jedni i drugi zajedno, plašim se da će Oliver Ivanović podeliti sudbinu Zorana Đinđića. To znači da nećemo saznati ništa ni o nalogodavcima, ni o pravim motivima, ni o počiniocima zločina."

Na pitanje koje je sam predsednik Vučić juče postavio – kome bi odgovaralo ubistvo Olivera Ivanovića, uz konstataciju da mu se čini da je to svima jasno – Jakšić priznaje da njemu zasad ništa nije "apsolutno jasno".

"Delovalo je kada je to rekao da je sasvim jasno kome ovo odgovara. Ja moram da priznam da mi nije jasno. Predsednik po službenoj dužnosti zna više nego što mi znamo i onda je bio dužan da kaže kome to odgovara. Zašto se on plaši te istine i da se eventualno zameri bilo kome?" – pita Jakšić.

Jednu informaciju koju je predsednik izneo na konferenciji za novinare, posle Sednice saveta za nacionalnu bezbednost, Jakšić ističe kao zanimljivu.

Predsednik je, naime, predsednika kosovskog Parlamenta Kadri Veseljija označio kao "gospodara Kosova". Jakšić ukazuje da mu se kasnije pridružio jedan visoki funkcioner SNS-a, koji je adresi iz Prištine koja bi mogla da pruži informacije pridružio i – Vašington.

"Indikativno da je samo nekoliko sati posle Ivanovićeve likvidacije bio u stanju da pomene konkretno ime. Čak i da je sve tačno, to u ovoj fazi istrage može samo da otvori kampanju konfrontacije i međusobnih optuživanja – što je najsigurniji način da se ne ostvari zajednička saradnja srpskog pravosuđa sa organima na Kosovu, UNMIK-om i EULEX-om i da se udalji od istine," navodi Jakšić.

Neuverljivo mu je delovalo i obećanje da će ukoliko kosovske vlasti ne uhvate ubicu, Srbija svakako da ga uhvati.

"To je, čini mi se, olako dato obećanje i voleo bih da za jedno godinu dana popričamo na istu tu temu, pa da vidimo da li je zaista Srbija bila toliko efikasna i uspela i ako jeste reći ću bravo. Ako nije, onda je to zaista bilo neozbiljno," kaže Jakšić.

Odjeci na odnose Beograda i Prištine

Delegacija Beograda povukla se iz dijaloga u Briselu sa Prištinom, uz uslov da je za nastavak dijaloga neophodno otkriti ko stoji iza ubistva Ivanovića.

Jakšić smatra da bi usvajanje zahteva Beograda – da institucije Srbije od početka učestvuju u istrazi, zajedno sa međunarodnim i kosovskim institucijama – mogao čak da vodi daljoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Ipak, sumnja u takav razvoja događaja.

"Ono što mi se čini još važnije, a tu sam još pesimističniji, da se svaka situacija oslobodi tog malignog rečnika mržnje i političkih obračuna i da počne da se stvara neka atmosfera savremene civilizovane demokratije. Ali posle svega što smo čuli mislim da to izgleda sasvim iluzorno i plašim se da te vrste rastrežnjenja neće biti," zaključuje Jakšić.

Insajder

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.