U zajedničkoj akciji Kosova i Albanije vraćeni građani iz Sirije

Povratnici Sirija Svečlja
FOTO: Dželjalj Svećlja/Fejsbuk profil

Vest je ažurirana

U zajedničkoj akciji kosovskih i albanskih vlasti iz ratnih zona u Siriji na Kosovo je vraćeno više građana, saopštio je danas kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

U međuvremenu se oglasila američka ambasada u Prištini koja je saopštila da je danas vraćena treća grupa građana iz Sirije.

„Današnja repatrijacija građana Kosova iz zona sukoba u Siriji, treće grupe za 4 godine, predstavlja primer za druge. Kosovo nastavlja da prihvata odgovornost za svoje građane dok demonstrira globalno liderstvo u borbi protiv terorizma i ekstremizma“.

Svećlja u objavi na Fejsbuku navodi da su vraćena dva građana sa Kosova, te da ove aktivnosti ukazuju na posvećenost kosovske vlade povratku i reintegraciji građana sa čime se započelo još 2019. godine.

„Srećni smo zbog toga što smo globalni lider u borbi protiv terorizma i na taj način sa visokom odgovornošću ispunjavamo naše obaveze kao članice Globalne koalicije protiv ISIS-a“, poručio je Svećlja.

Navodi i da će se kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova uvek zalagati za dobrobit građana, ali i napominje da se svako protivzakonito postupanje kažnjava.

Svećlja je ukazao na potrebu poštovanja privatnosti povratnika i njihovih porodica, s obzirom na osetljivost procesa.

O povratku građana Kosova i Albanije iz kampova u Siriji nešto ranije izvestili su prištinski mediji.

Gazeta Express je prenela da je Svećlja održao konferenciju za štampu na aerodromu u Prištini, gde je kazao da ovo neće biti poslednja zajednička akcija sa albanskim vlastima.

„Naši timovi različitih profila imaju mnogo posla da rehabilituju ove pojedince i one koji su radikalizovani da budu deradikalizovani kako bi postali deo našeg društva, a posebno deca koja nikako nisu kriva za situaciju u kojoj se nalaze“, rekao je Svećla.

Express takođe navodi da je akcija sprovedena uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, te da je Albanija saopštila da su vraćena 13 građana – četiri žene i devetoro dece.

Podsetimo, akcije povratka građana Kosova iz Sirije započete su još 2019. godine.

Aprila meseca te godine vraćeno je ukupno 110 građana Kosova – 32 žene i 74 dece, uključujući četiri boraca ISIS-a.

Takođe jula meseca 2021. godine vraćeno je 11 građana iz Sirije.

Prema medijskim navodima, od 2012. godine je oko 400 građana otišlo sa Kosova kako bi se borili u Siriji i Iraku na strani ISIS-a.

Direktor Kosovske policije, Samedin Mehmeti, potvrdio je nakon povratka 11 građana da se do tada iz ratnih područja vratilo 253 građana Kosova, ali i dodao da ima onih koji su i dalje tamo.

Više o tome na našoj tematskoj stranici: ISIS i KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.