Sednica SB Ujedinjenih Nacija, Selaković i Osmani suprotstavljeno, Tanin poziva na dijalog, osuđuje jednostrane akcije

Foto: Johannes EISELE / AFP

U Njujorku je u toku sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, na kojoj je SPGG Zahir Tanin predstavio redovni šestomesečni izveštaj o situaciji na Kosovu i radu UNMIK-a. Tanin je prilikom predstavljanja izveštaja jos jednom nabrojao incidente koji su se desili na Kosovu, uključujući i skorašnja dešavanja na Severu u vezi sa automobilskim tablicama i ovonedeljenom akcijom kosovskih vlasti u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečana. Ponovio je sličnu poruku kao i Borelj – da su jednostrane akcije „jako opasne“, te da su poslednja dešavanja povećala nepoverenje srpske zajednice u kosovske institucije. Kosovo na sednici predstavlja predsednica Vjosa Osmani Sadriu dok je predstavnik Republike Srbije, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Oni su već imali svoje govore i imali u potpunosti suprotstavljena gledišta, a tokom sednice već i replike. Prenos pratite na ovom linku.

Govor srpskog ministra Nikole Selakovića na sednici, kao i video zapise, gledajte i čitajte u posebnoj vesti.

Gaf Vjose Osmani – pomešala Tadića sa Đinđićem

Inače tokom polemike Vjosa Osmani Sadriu napravila je gaf rekavši da je u Srbiji ubijen njen bivši predsednik Boris Tadić, pomešavši ga sa premijerom Zoranom Đinđićem. Ona se ispravila nakon što je intervenisao Nikola Selaković, informisavši je da je Boris Tadić, „živ i zdrav“ i da je on bivši predsednik Srbije.

Selaković: Jednostrane akcije Prištine moraju da prestanu

Šef srpske diplomatije se zahvalio UNMIK-u na radu i njegovim naporima da obezbedi mir i stabilnost na Kosovu. I danas je zastupao očekivane navode Srbije o ugroženosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Prištinske institucije je sa druge strane optužio da izvode napade protiv srpske zajednice.

„Opasne provokacije Prištine na dnevnom nivou usmerene su protiv Srba i dogovora postignutih u Briselu“, kazao je. Detaljno je opisao ono što se ove nedelje dogodilo u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, kao „oružane akcije protiv apoteka i prehrambenih objekata u kojima se Srbi snabdevaju“ i to samo četiri dana pred lokalne izbore, a pod izgovorom borbe protiv šverca.

„Priština ovim učestalim akcijama želi da izbriše sve napore uložene u ovih 10 godina u uspostavljanju i postizanju mira“, naglasio je Selaković, istakavši i da ovakve etnički motivisane akcije moraju da prestaju.

I dok Prištinu opisuje kao destabilišući faktor, Beograd je predstavio kao stabilnog partnera, okrenutog ka ekonomskom napretku čitavog regiona. Osudio je „veštačko izjednačavanje odgovornosti obe strane“ i kao glavni argument   za to da Kosovo nije ispunilo odredbe iz Briselskog, istakao to da Zajednica srpskih opština nije još uvek formirana.

I danas je srpska strana obavestila SB da je od marta do septembra ove godine zabeleženo skoro 100, kako se tvrdi – etnički motivisanih napada na srpske građane i njihovu imovinu, i to posebno one usmerene protiv dece, starijih i povratnika.

Kao primer Selaković je naveo slučaj povratka jedine Srpkinje u Đakovici Dragice Gašić. Ona je, pored svih problema sa kojima se suočila kao nepoželjna u svom gradu zato što je Srpkinja, morala i da se nosi i sa pritiskom kosovskih institucija.

Spomenuo je i slučaj Ivana Todosijevića.

Osmani: Srbija destabiliše region, na Kosovu poverenje u institucije nikad veće

A kosovske institucije i Kosovo potpuno suprotno vidi Vjosa Osmani – kao „najmlađu državu u Evropi sa najviše potencijala“, za šta su jedan od argumenata za nju „uspesi u borbi protiv pandemije koronavirusa“.

Zahvaljujući se međunarodnoj zajednici za podršku Kosovu tokom 22 godine i to kao „većini na podršci za nezavisnost Kosova“, a koja je prema njenim rečima „završena priča“, naglasila je da problemi Kosova „nisu svi rešeni“, ali da se nada da će Kosovo „uskoro sedeti ravnopravno“ za stolom UN.

Tvrdi da poverenje građana Kosova u institucije „nikada nije bilo veće“, dok za ispunjenje Briselskog sporazuma ističe da je Kosovo „ispunilo 90%“.

Na drugoj strani, kao krivca za ono što ne valja – vidi Srbiju, te suprotno Nikoli Selakoviću kaže da Srbija nije navodno ispunila „čak dve trećine“.

Što se tiče akcije kosovskih vlasti ove nedelje u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, ponovila je policijske navode, kao i ono što je i Aljbin Kurti prethodno kazao – akcija nije bila etnički motivisana.

„Naprotiv, akciju su odobrili Srbin tužilac, sprovodili su je u određenoj meri i policajci Srbi“, kazala je, dodajući da je od 8 uhapšenih – 6 Albanaca, jedan Bošnjak i jedan Srbin.

Tvrdi da borba protiv organizovanog kriminala i napori kosovskih institucija na uspostavljanju vladavine prava „nikad nisu bili upitni“.

„Međutim, ono što razlikuje ove zadnje akcije je to da je borba protiv organizovanog kriminala sada multietnička jer se Albanci i Srbi, rame uz rame bore protiv organizovanog kriminala“.

U prilog njenim navodima, citirala jenedavne pohvale Britanske i američke ambasade nakon akcije.

Srbiju je optužila za „destabilizaciju“, i to ne samo Kosova, već i BiH i Crne Gore, navodeći i primere za to – od „podizanja aviona proizvedenih u Rusiji“, preko podrške ruskog ambasadora dolaskom u Rašku, do rasturanja i ratnih zločina na teritoriji Bivše Jugoslavije.

I u ovom nastupu koristila je kao i što redovno govori protiv Srbije, reči „genocid“, „agresor“, „Milošević“.

Što se tiče UNMIK-a, iako je pohvalila njegov pređašnji rad, smatra da je sada UNMIK prevazišao svoj mandat iz ’99. Kao i Vljora Čitaku u ranijim nastupima, tako je i Osmani sada spočitala trošenje sredstava ove globalne organizacije na – za kosovske vlasti, „prevaziđenu“ misiju na Kosovu, te da bi taj novac SB mogao mnogo bolje da utroši u druge svrhe, ponovila je i ona.

Inače, pred početak današnjeg sastanka, šef kabineta Vjose Osmani, Bljerim Velja je najavio da će Osmani predstaviti “dostignuća” Kosova i “razotkriti maligne akcije” Srbije i ostalih aktera.

Sa druge strane, pred početak zasedanja iz Beograda je najavljeno da će Nikola Selaković imati priliku da obavesti SB o oružanoj akciji Prištine na severu Kosova i, kako je rekao, jednostranim delovanjem kao najgorim načinom rešavanja nesuglasica.

Na linku ispod možete pratiti sednicu uživo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.