U toku apliciranje za finansijsku pomoć onima koji su izgubili članove porodice od kovida

Foto: KoSSev

Oni koji su izgubili uže članove porodice od posledica kovida-19, do kraja meseca mogu aplicirati za jednokratnu pomoć kosovske vlade u iznosu od 1.500 evra. Aplikacija se može preuzeti i na srpskom jeziku.

Pomoć se odnosi samo na članove uže porodice, kao što su bračni drug, dete ili roditelj.

Apliciranje za ovu pomoć traje do 30. novembra, a obrazac aplikacije se može preuzeti ovde.

Potrebna dokumentacija za elektronsko apliciranje su: potvrda o civilnoj registraciji putem koje se potvrđuje porodična veza podnosioca aplikacije sa pokojnikom i kopija/fotografija zadnje stranice lične karte lica koje aplicira.

Ministar finansija u svojoj odluci napominje da se posebna pravila odnose na one koji izgube člana porodice usled posledica kovida nakon 1. oktobra ove godine.

Oni imaju pravo na podršku, samo u slučaju da je osoba koja je preminula bila vakcinisana obema dozama vakcine protiv COVID-19, precizira se u odluci.

Kosovski ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati, ovu odluku potpisao je krajem septembra.

Odluka se odnosila na utvrđivanje kriterijuma i uslova u vezi sa merom 3.1 Paketa ekonomskog oporavka – Podrška porodicama koje su izgubile članove od kovida-19.

U skladu sa tom odlukom, svakoj porodici koja je izgubila člana porodice usled infekcije kovid-19 ponuđena je finansijska podrška u iznosu od 1.500 evra.

Istovremeno, u odluci je navedeno da je medicinsko osoblje u javnom sektoru snosilo teret održavanja javnog zdravlja i da je tokom obavljanja službenih dužnosti bilo direktno ugroženo virusom korona, te da će njihove porodice imati posebnu podršku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.