U susret Vaskrsu: Post u hrani ali i duši, mislima i delu

Danas je Veliki četvrtak. Pravoslavni vernici sutra obeležavaju Veliki ili Strasni petak – stradanje Isusa Hrista, njegovo raspeće na časni krst i njegovu smrt za spasenje sveta. Od osam časova u mitrovičkom hramu Sveti Dimitrije služiće se Carski časovi, a Večernja iznošenjem Plaštanice u 14 časova. Služiće je episkop raško-prizrenski Teodosije. Ostalo je još tri dana gotovo pedesetodnevnog Uskršnjeg posta. Mnoštvo je onih koji poste, iščekujući slavlje Hristovog vaskrsenja. Iako je post okosnica pokajanja i vere – vernici današnjice ga neretko doživljavaju kao sopstveni, javni dokaz istinskog hrišćanstva. Međutim, smisao posta nije sam post u hrani. Misliti o pokajanju, čistiti duh i srce kroz molitvu, ne misliti i ne činiti loše – čini istinski post.

U mitrovičkom hramu Svetog Dimitrija tokom liturgija uvek ima vernika. Sa mirom prate pojanje, a posebno su u velikom broju pred velike hrišćanske praznike.

Šta je post za njih, pitali smo.

Raspored bogosluženja 

Veliki petak – Jutarnja – statije – 18 časova 

Velika subota – 8 časova 

Vaskrs 

– Ponoćna liturgija – 00.00

– Jutarnja Liturgija – 8 časova

– Vaskršnji ponedeljak – 8 časova 

– Vakršnji utorak – 8 časova

"Post je nešto što pomaže ljudima, onima koji veruju da je nešto najsvetije na svetu"; "za mene je post suzdržavanje od mrsne hrane, loših misli, dela, grehova"; "uzdržavanje od mrsne hrane, činjenja grehova, ukratko svega lošeg što ne bi trebalo da radimo" – bili su neki od odgovora.

Ali, post nije samo post u hrani – ističe mitrovički paroh otac Staniša Arsić.

"Kao što stomak posti od masne hrane, oči treba da poste od zlih pogleda, uši da ne slušaju pogrdne stvari, usta da ne izgovaraju zle reči, mozak da ne razmišlja o zlu, ruke da ne čine zla dela, noge da nas vode Hristovim putem koji je jedini ispravan,'' objasnio je on.

Do najradosnijeg hrišćanskog praznika ostalo je još malo vremena. Preostala tri dana, post će da bude još intenzivniji, umesto na ulju – na vodi. Vernici će u još većem broju boraviti u hramovima.

Osećati srcem, moliti se kao što je nasušno potrebno – tako bi molitva trebalo da izgleda ističe mitrovički paroh:

''Ljudi koji osećaju srcem da treba da dođu u crkvu, da se mole Bogu, ne kao običajno pravo, nego kao nešto što nam je nasušno potrebno, a to je da je molitva, a naročito zajednička molitva kao što je liturgija – vrhunac u svemu."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.