U Rudnici do sad ekshumirani posmrtni ostaci 17 lica

Iz masovne grobnice u kamenolomu Rudnica u opštini Raška do danas su ekshumirani posmrtni ostaci 17 osoba i više skeletnih ostataka, saopštila je Komisija za nestala lica. 

Prema procenama stručnjaka, ekshumirani posmrtni ostaci odnose se na 21 osobu čiji će identitet biti utvrđen metodom analize DNK, navodi se u saopštenju. 
 
Ekshumacija grobnice na lokaciji kamenolom Rudnica, u opštini Raška, počela je 23. aprila, na osnovu naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Sudeći po do sada dobijenim rezultatima DNK analize, radi se o osobama albanske nacionalnosti, koje su stradale u toku konflikta na Kosovu i Metohiji. 
 
Jedan broj ekshumiranih ostataka je trenutno u procesu sudsko medicinske obrade i identifikacije. 
 
Kako se navodi, nastavljaju se pretrage terena i iskopavanja koja su fokusirana na proširivanje ove lokacije i pronalaženje preostalih posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su pokopani na ovoj lokaciji.
 
Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su prisutni stručnjaci EULEX-a i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestale osobe i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.
 
Svi učesnici u procesu su uključeni i u potpunosti posvećeni uspešnom završetku forenzičkog procesa na ovoj lokaciji.
 
"Sprovođenje ekshumacija na lokaciji Rudnica od posebnog je značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", navodi se u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.