U prizrenskoj bogosloviji sutra izložba: "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata"

Fotografije, ratni dnevnici, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i istoriografska građa učesnika Prvog svetskog rata – čine sutrašnju izložbu koja se održava u  prizrenskoj bogosloviji  Svetog Kirila i Metodija. 

Izložba se organizuje u okviru projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ i predstavlja „jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim  godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije“. Sa realizacijom projekta počelo se još 2014. godine, a jedinstven je po tome što su sami preci učesnika u ratu imali priliku da dostave izložbene eksponate.

Projekat je rezultat, dodaju organizatori – „Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920“ – želјe da se sto godine kasnije oda „dužna počast tom malom čoveku iz Velikog rata" i da se "njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo ne izbriše iz našeg, civilizacijskog pamćenja, već da postane kulturna baština“.

Izložba se otvara u 11.30. 

"Pridružite nam se u nameri da ponosno ispričamo veliku priču o našim precima," navode iz Saveza potomaka. 

Projekat Album sećanja realizovan je sa blagoslovom srpskog patrijarha Irineja i moskovskog patrijarha i cele Rusije – Kirila.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.