U pritvorskom centru u KM 3 zatvorenika pozitivna na koronu, porodica i KSK različito o uslovima lečenja

Pritvorski centar Mitrovica Sever

U pritvorskom centru u Kosovskoj Mitrovici tri zatvorenika su pozitivna na koronavirus. Oni se nalaze u izolaciji, situacija je pod kontrolom, a njih nadgleda medicinski tim, izjavio je za KoSSev zamenik generalnog direktora Korektivne službe Kosova, Rasim Seljmani. Sa druge strane, supruga jednog od zatvorenika iznosi drugačije navode. Kaže da se zatvorenicima koji su pozitivni na koronavirus ne daju lekovi, da im je zabranjeno da zovu svoje porodice, usled čega je njen suprug sedam dana štrajkovao glađu. 

Jasmina Stojkov iz Zrenjanina javila se našem portalu navodeći da je njen suprug, Branislav Gajin, koji se nalazi u pritvorskom centru u Kosovskoj Mitrovici, inficiran koronavirusom. Kaže da je njemu, i drugima koji su takođe inficirani, navodno bilo zabranjeno da pozovu svoje porodice.

Ona tvrdi je suprug nije pozvao skoro dve nedelje, kao i da je zbog toga stupio u sedmodnevni šrajk glađu, nakon čega mu je juče bilo dozvoljeno da koristi usluge poziva i to na jedan minut a kada ju je, kako kaže, o svemu ovome i obavestio.

Takođe kaže i da on navodno nije bio podvrgnut nikakvoj terapiji, i izrazila je sumnju da su uslovi u pritvorskom centru za lečenje obolelih od kovida dobri. Ujedno je dodala i da njenom suprugu više dana nije bilo dozvoljeno da se tušira.

Stojkov za KoSSev dodaje da bi, usled pandemije, a prema pravilima, zatvorenici trebalo da imaju pravo na minimum dva poziva nedeljno – sredom putem Skajpa i nedeljom telefonskim putem.

Korektivna služba demantuje navode da je zatvoreniku bilo zabranjeno da zove svoju porodicu

U razgovoru za KoSSev zamenik generalnog direktora Korektivne službe Kosova, Rasim Seljmani, potvrdio je da je upoznat sa slučajem, te da je o istom juče razgovarao sa direktorom Pritvorskog centra u Severnoj Mitrovici, Benasimom Medićem.

On je međutim demantovao navode da je ovom zatvoreniku bilo zabranjeno da zove svoju porodicu u periodu od dve nedelje.

U razgovoru za KoSSev, Seljmani tvrdi da zatvorenicima ovo pravo nije uskraćeno, da je pritvorski centar u obavezi da im obezbedi mogućnost da pozovu svoje porodice, kao i da je nakon jučerašnjeg razgovora sa nadležnima u Kosovskoj Mitrovici „sve rešeno“.

Dodaje da zavorenici imaju pravo na pozive ukoliko to sudija dozvoli.

Ujedno je demantovao navode da je Gajin sedam dana štrajkovao glađu.

„Da bi neko štrajkovao glađu potrebno je da više od 24 sata odbija hranu. Nemamo informaciju da je štrajkovao glađu sedam dana“, poručio je Seljmani, dodajući da je u svakodnevnom kontaktu sa pritvorskim centrom u Severnoj Mitrovici.

Seljmani je potvrdio za KoSSev i to da se u ovom pritvorskom centru nalaze tri zatvorenika koji su pozitivni na korona virus, a koji se nalaze u izolaciji.

Komentarišući navode supruge ovog zatvorenika, Seljmani tvrdi da je situacija u prtivorskom centru pod kontrolom, kada je u pitanju lečenje obolelih od kovida, te da je centar opremljen medicinskim osobljem koje vodi računa o njima.

„Ukoliko oni procene da stanje pozitivnih (na PCR testu) nije odgovarajuće za lečenje u centru, oni preporučuju slanje zatvorenika u druge zdravstvene institucije širom Kosova“.

U pritvornim centrima i zatvorima Korektivne službe Kosova trenutno se nalazi 1.033 osuđenika i još 409 pritvorenika.

Korektivna služba Kosova saopštila je nedavno da su slobodne posete dozvoljene samo uz negativan test na kovid, a porodične uz prijem samo po jednog člana i uz poštovanje epidemioloških mera.

Korektivna služba Kosova, sa druge strane, najavila je da će od 11. januara privremeno zabraniti mogućnost odobravanja vikenda na slobodi za zatvorenike.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.