U Prištini protest zbog ubistva Ljiridone Ademaj, prisustvovali i članovi porodice

FOTO: Preuzeto sa GazetaExpress

Izvor: GazetaExpress (Tekst je priređen sa albanskog, naslov je adaptiran)

U Prištini je večeras održan protest koji organizuje Kolektiv za feminističku misao i akciju pod nazivom „Nema mira bez bezbednosti žena“.

Protest izazvan okrutnim ubistvom 30-godišnje Ljiridone Ademaj (Liridona), kako se sumnja, prema nalogu njenog supruga N.M. u sredu, 29. novembra, počeo je danas uz povike „sloboda, jednakost, solidarnost”.

Demonstranti su spominjali imena žena ubijenih tokom više godina na Kosovu, tražeći pravdu za svaku od njih.

„Dole patrijarhat“ i „nema mira bez oslobođenja žena“, bile su neke od parola protesta.

Novinarka T7 Šaha Tači (Shaha Thaci) je u direktnom linku Frontala na ovoj televiziji, kazala uoči protesta da se očekuje i prusustvo kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Uoči početka protesta, već su se okupili i poslanici, kao i predstavnici institucija.

„Prisutan je i veliki broj članova porodice Ljiridone Ademaj“, rekla je Šaha Tači takođe pre početka skupa. „Oni nose majice sa Ljiridoninom fotografijom“, kaže.

Suprug ubijene žene N.M. se u nedelju po prvi put pojavio pred sudom, zajedno sa G.P. i K.K., drugom dvojicom okrivljenih za koje postoji osnovana sumnja da je organizovao ubistvo svoje supruge.

Osnovni sud u Prištini je trojici odredio jednomesečni pritvor, pošto prema oceni sudije za prethodni postupak, „postoje osnov i razlozi za određivanje mere pritvora, jer postoji osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivična dela“.

N.M. optužen je za teško ubistvo u saizvršilaštvu, G.P. za teško ubistvo i posedovanje oružja bez dozvole, dok se K.K. tereti za pristanak na izvršenje krivičnog dela teško ubistvo. Inače, K.K. je pripadnik KBS, kako su ranije javili kosovski mediji.

Pročitaj više:

Sentić o ubistvima Ljiridone Ademaj i V.Đ. iz S. Makedonije: Umesto da se osećaju bezbedno pored supružnika i očeva, teško je prihvatiti stvarnost da su umešani u strašna dela

Kurti zatražio maksimalnu kaznu za ubice Ljiridone Ademaj

Jednomesečni pritvor trojici osumnjičenih za ubistvo Ljiridone Ademaj

Ročište za ubistvo Ljiridone Ademaj, protest ispred suda: Nema mira bez bezbednosti žena…

Priština: Više ljudi uhapšeno u vezi sa ubistvom žene, jedan od njih suprugPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.