U Prištini osuđen Srbin na preko 5 godina zatvora za tri krivična dela

FOTO: Betimi për Drejtësi

Izvor: Betimi për Drejtësi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini danas je osudilo na jedinstvenu kaznu u trajanju od 5 godina i 6 meseci državljanina Srbije Srbu Antića zbog podstrekavanja na izvršenje teroristička dela, prevare i ilegalnog posedovanja oružja.

U prvoj tački dispozitiva Antić je optužen za pripremu terorističkih akata ili dela protiv bezbednosti Kosova, ali je predsedavajući sudija Musa Kondželji (Konxheli) saopštio da je sud ovo delo prekvalifikovao u “podstrekavanje na izvršenje terorističkih dela”, član 134. kosovskog Krivičnog zakonika.

Sudija je izjavio da su postupci optuženog ispunili elemente ovog krivičnog dela, zbog čega je osuđen na 2 godine i 6 meseci zatvora, prenosi “Zakletva za pravdu”.

S druge strane, Antić je za prevaru osuđen na 3 godine zatvora i novčanu kaznu od 2.000 evra, dok je za treću tačku optužnice, za nezakonito posedovanje oružja, osuđen na 8 meseci zatvora.

Potom je sudija Kondželji izjavio da će se optuženom vreme provedeno u pritvoru od dana hapšenja do pravnosnažnosti presude uračunati u kaznu, ali ne duže od kazne izrečene zatvorom, te da će se kazna izvršiti nakon pravnosnažnosti presude.

Na ime troškova postupka optuženi je dužan da plati jednokratni iznos od 150 evra, a u ime Fonda za žrtve zločina iznos od 50 evra, u roku od 15 dana od pravnosnažnosti presude.

Takođe je dužan da oštećenima vrati iznose navedene u dispozitivu optužnice, koji nisu vraćeni do trenutka objavljivanja presude.

Sudija Kondželji najavio je da su konfiskovani predmeti takođe oduzeti optuženom.

S obzirom da je izrečena kazna duža od 5 godina, mera pritvora je uračunata.

Specijalno tužilaštvo Kosova je 1. oktobra 2019. godine podiglo optužnicu protiv Srba Antića zbog krivičnih dela „priprema terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova“, prema članu 144. stav 3. KZK (Krivični zakonik Kosova), „prevara“ iz člana 335. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZK i krivično delo „neovlašćeno vlasništvo, kontrola ili posedovanje oružja“ iz člana 374. stav 1 KZK.

Prema optužnici, optuženi Srba Antić je 12. jula 2018. godine iz Pošte u severnom delu Mitrovice poslao paket oštećenom Radomiru Repanoviću iz sela Osojane, u opštini Istok, u kojem se nalazio pištolj tipa „CZ Vzor 50“ 7,65 mm, sa šaržerom sa šest metaka, 11 kutija ampula „tramadola“, pet kutija ampula „trodona“, 18 kutija tableta „bensedin“ i brošuru formata “A4“ sa logom Srbije, pod nazivom „Vrhovna komanda Oslobodilačke Vojske Kosova i Metohije“.

Specijalno tužilaštvo Kosova tvrdi da je ovaj pamflet pozvao oštećenog i druge srpske građane, kao što su: Momir Radenković, Bogoljub Portić, Saša Portić, Miloš Nedeljković, Milan Pavlović, Dragana Pantić, itd., da nose oružje iz različitih skladišta u Mitrovici, u cilju napada i upotrebe fizičkog nasilja nad srpskim građanima, kako bi se optužili Albanci pred međunarodnom zajednicom.

Srba Antić se takođe tereti da je od 2017. godine neprekidno obmanjivao mnoge građane, iznošenjem lažnih činjenica i u protivpravnoj imovinskoj koristi eksploatisao situaciju nekih građana Srbije, predstavljajući se kao visoki zvaničnik Ministarstva zdravlja u Srbiji i kao predstavnik organizacije za dijabetičare.

Prema ovoj optužnici, optuženi Antić je ranije dobijao razne novčane iznose, od oštećenog Radomira Repanovića u iznosu od 7.000 evra, oštećenog Srđana Radenkovića u iznosu od 2.000 evra, Momira Radenkovića u iznosu od 5.000 evra i od mnogih drugih je tražio novac za zaposlenje, ali zbog visokih iznosa oni to nisu mogli da priušte.

Dok je, prema trećoj tački dispozitiva, 12. jula 2018. godine posedovao oružje na neovlašćen način tako što je pištolj tipa „CZ Vzor 50“, 7,65 mm, uputio paketom iz pošte u severnom delu Mitrovice Radomiru Repanoviću u selo Osojane, koji je oružje prijavio policiji koja ga je oduzela.

Više o ovom slučaju pročitajte u:

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Srbina koji se sumnjiči da je planirao teroristički akt

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.