Kurti sa skupa LVV u Prištini: Nećemo se vratiti na period pre 6. oktobra, promena je moguća


Vest je ažurirana 

Kako je najavljeno, na glavnom prištinskom trgu koji se danas naziva „Skenderbeg“ danas u 17 časova počeo je skup Pokreta Samoopredeljenje (LVV). Oni obeležavaju 15 godina od osnivanja ovog pokreta i ujedno 21. godinu od „oslobođenja Kosova“. Skup se završio nešto pre 19 časova, nakon polusatnog govora lidera ovog pokreta Aljbina Kurtija.

Dan kada su NATO trupe ušle na Kosovo posle tromesečnog bombardovanja tadašnje SRJ, za Albance predstavlja „Dan oslobođenja“. Tokom današnjeg dana kosovski zvaničnici, kao i međunarodni predstavnici u Prištini država koje priznaju kosovsku nezavisnost, obeležili su ovaj događaj odavanjem počasti kod spomen ploče vojnicima KFOR-a.

Samoopredeljenje je, međutim organizovao poseban događaj a u najavi je obećao da će biti 10.000 ljudi. Iako još nema tačnih procena, o broju prisutnih plato na glavnom prištinskom trgu je ispunjen.

Pred sam početak skupa stigao je i lider ovog pokreta i bivši kosovski premijer Aljbin Kurti koji je dočekan aplauzima, a skup je započeo uz albansku himnu. Tokom obraćanja govornici su Kurtija oslovljavali kao premijer.

Vidljive su albanske nacionalne zastave, vidi se i jedna kosovska, a vidljiva je jedna velika zastava tzv. etničke Albanije sa likovima albanskih nacionalnih vođa Ismailja Džemailjija i Ise Boljetina. Zastava istog izgleda puštena je i 2014. godine na utakmici Srbija-Albanija u Beogradu.

Funkcioneri ove stranke i organizatori nose zaštitne maske, takođe postavljena je i bina, uz koju se nalazi veliki transparent sa natpisom „15 godina Pokreta Samoopredeljenje“.

U blizini bine nalazi se veliki pano sa zastavima država koje su priznale Kosovo.

LVV, koji je donedavno predvodio vladu sa najkraćim stažom u Prištini demantovao je da se radi o protestu, međutim publika često uzvikuje „Želimo izbore“ i „Sa lopovima nema države“, „UČK“, dok neki od aktivista nose i majice sa natpisima „Želimo izbore“.

Govornici na današnjem skupu nose bežično ozvučenje, i tokom svojih govora, ne stoje u mestu već kreću se celom binom oko koje su sa svih strana okupljeni ljudi.

Na skupu su do sada govorili i bivši ministri u Kurtijevoj vladi, Arben Vitia i Aljbuljena Hadžiju.

Obraćanje Arbena Vitije naišlo je na odobravanje publike. Bivši ministar zdravlja u vreme epidemije koronavirusa, naišao je na gotovu nepodeljenu podršku kosovskog javnog mnenja kao i međunarodne zajednice.

On se danas tokom svog govora zahvalio volonterima i lekarima koji su se borili protiv pandemije koronavirusa.

Hadžiju: Ne želimo beskorisnu vladu, želimo Kurtijevu vladu

Bivša ministarka pravde iz LVV, Aljbuljena Hadžiju kazala je da su izbori 2019. početak promene koja se ne može zaustaviti, prenosi Koha.

„Ova beskorisna vlada će trajati veoma malo“, kazala je i naglasila da je vlada koju je Kurti vodio, dokazala da može pošteno da radi.

„Kurtijeva vlada pripadala je građanima, ali nije odgovarala onima koji uništili ovu državu“, kazala je i dodala da „sada Kosovom upravlja nelegalna vlada jednog premijera a to je Hašim Tači.“  

Tokom njenog govora, publika je uzvikivala „Hašime lopove“. 

Kurti: „Ahtisarijev paket stvorio verski ekstremizam i parlament u kojem veto manjine blokira većinu“

„Imamo državu u kojoj političari koji su se obogatili korupcijom žive bogato u siromašnoj zemlji i pravosudni sistem gde se kupuje pravda i čiste kriminalci “, rekao je Kurti. Trenutnu vladu nazvao je „beskorisnom“, „štetočinskom“ i „vladom sramote“, koja se predala Srbiji, a predsednika Tačija „kumom“ a njih zajedno vidi „20 godina u krađi i iznudi“.

Podsetio je i na slogan kojim je ova stranka zauzela pozornicu na političkoj sceni.

„Bez pregovora, Samoopredeljenje“, bila je parola našeg jasnog političkog zahteva za nezavisnom i suverenom državom, koja ne pregovara sa Srbijom o unutrašnjim pitanjima. Oduvek smo bili za državu koja sama odlučuje za svoje građane. Pružali smo otpor izvan institucija, ali i unutar njih protiv onih koji su koristili moć i nastavljaju da je koriste za zloupotrebu, bogaćenje i podelu. Mi smo marširali i protestovali protiv pregovora sa Srbijom o našim unutrašnjim stvarima. Marširali smo i protestovali protiv Ahtisarijevog paketa koji je stvorio verski ekstremizam, etničku decentralizaciju, koji je podelio opštine, nije ujedinio Mitrovicu i stvorio parlament sa mogućnošću veta manjine da blokira većinu“ , kazao je Kurti.

 

Skup je završen nakon polusatnog govora Aljbina Kurtija, a na binu su se potom uspeli i bivši ministri u Kurtijevoj vladi i funkcioneri LVV, uz uzvikivanje demokratija i Kurti i podizanjem dva prsta.

Više o tome šta se danas dešavalo u Prištini čitajte u posebnoj vesti:

21. godišnjica od ulaska NATO trupa, u Prištini svečana sednica

Kurti
Foto: KoSSev.

Pred početak skupa kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj upozorio je na opasnost da bi ovaj skup mogao da donese širenje koronavirusa.

Foto: KoSSev

Kako je ranije najavio bivši kosovski premijer i lider LVV Aljbin Kurti u periodu od 10. do 17. juna obeležava se „Nedelja pokreta“.

U sklopu mnogobrojnih aktivnosti, kako je najavljeno, planiran je i ovaj skup koji je održan danas u centru Prištine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.