Kosovo će imati oficire za vezu u EUROPOL-u

EUROPOL

Upravni odbor obaveštajne agencije Evropske unije, EUROPOL, odobrio je sporazum o radu sa agencijama za sprovođenje zakona na Kosovu, objavilo je u petak Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, trenutno predsedavajuće Saveta EU, prenosi RTK2.

Odluka je doneta na 115. sednici ovog odbora održane putem video konferencije 9. i 10. juna.

Sporazum će potpisati izvršni direktor EUROPOL-a i ministri unutrašnjih poslova i javne administracije Kosova.

Ovaj sporazum, predviđa saradnju između EUROPOL-a i Kosovske policije, Kosovske carine, poreske uprave i jedinica za sprečavanje pranja novca.

Kako se navodi u saopštenju, zahvaljujući ovom sporazumu, Kosovo „dobija nove mogućnosti u međunarodnoj policijskoj saradnji“.

Kosovo prethodno nije imalo pristup razmeni informacija u cilju borbe protiv teškog i organizovanog kriminala zbog toga što nije bio sklopljen sporazum.

U skladu sa ovim sporazumom, koji će stupiti na snagu na dan potpisivanja sporazuma, Kosovo će formirati centralnu kancelariju za saradnju sa EUROPOL-om i dobiti pristup komunikaciji sa EUROPOL-om, kao i mogućnost upućivanja oficira za vezu u sedište EUROPOL-a u Hagu.

Pored saradnje sa EUROPOL-om, „Kosovo će imati novi i aktivniji oblik saradnje sa svim zemljama EU“, navodi se u saopštenju.

Albanija, Crna Gora, Srbija i Severna Makedonija nisu članice EU, međutim imaju oficire za vezu u EUROPOL-u.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izjavilo je da je sporazum sa Kosovom „važan korak u jačanju saradnje sa partnerima u Jugoistočnoj Evropi kao odgovor na sigurnosne izazove i promociju evropskih vrednosti“.

Počevši od 2010. godine, Kosovo je pokušavalo da se učlani u međunarodnu policijsku agenciju INTERPOL.

Poslednji put, u novembru 2018. godine, Kosovo nije uspelo da obezbedi neophodnu većinu od dve trećine zemalja koje učestvuju na Generalnoj skupštini INTERPOL-a da bi postalo član ovog mehanizma.

Prošlog oktobra, tadašnja kosovska vlada povukla je prijavu za članstvo.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.