U ponedeljak počinje sa radom istureno odeljenje vrtića u Bošnjačkoj mahali

Đurić Obdanište
Foto: KoSSev

Predsednik mitrovičkog privremenog organa Aleksandar Spirić najavio je skori završetak radova na izgradnji isturenog odeljenja PU „Danica Jaramaz“ u Bošnjačkoj mahali 1. avgusta 2016. Danas, skoro dve i po godine kasnije, ovu ustanovu je i zvanično otvorio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Iako je projekat vredan 16 miliona dinara, kako je tada najavljeno, a trebalo da ima kapacitet za smeštaj do 300 dece, od ovog ponedeljka će, kako je danas potvrdio i sam Đurić, krenuti 100-tinak mališana.

Direktorka obdaništa
Foto: KoSSev

Direktorica ove predškolske ustanove Gorica Marinković kaže da će u ovom objektu biti zbrinuta „sva deca koja su na čekanju“.

Međutim, jula prošle godine, glavna izvršna službenica Severne Mitrovice Adriana Hodžić, uz obrazloženje da u postojećim objektima ne mogu da se upišu sva deca, naznačila je da je samo u 2018, 600 zahteva moralo da dobije negativan odgovor.

S obzirom na to da u zvaničnom delu današnje ceremonije nije precizirano i kada će početi sa radom ovo obdanište, na koje roditelji u Kosovskoj Mitrovici dugo već čekaju, pitali smo direktoricu ove ustanove o tome, na šta je odgovorila:

„Mališani će krenuti u ponedeljak.“

Takođe, danas je najavljeno i novo proširenje smeštajnih kapaciteta obdaništa u Kosovskoj Mitrovici. Iako je Spirić, koji je takođe prisustvovao svečanom otvaranju obdaništa, najavio da će sa izgradnjom krenuti tek za par meseci, Marinković je istovremeno istakla da će „ubrzo biti realizovan“ i aneks projekat u centralnom vrtiću, tako da „za nas neće biti zime“, dodala je.

Tokom proteklih godina i meseci u našu redakciju stizale su više puta pritužbe roditelja na nerešavanje problema za smeštaj njihove dece u obdaništa u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. Iako, kako su isticali, da su u velikom problemu zbog nemogućnosti smeštaja njihove dece u obdaništa u ova dva grada, nisu bili spremni javno da govore o ovoj temi.

Danas, Spirić rezultat ovog projekta vidi u „odgovornoj politici“ predsednika Srbije koji, kako kaže, konstantno insistira da se „vodi računa o svakom pojedincu na prostoru KiM-a.“

Aleksandar Spirić otvaranje obdaništa
Foto: KoSSev

Poručio je da je za građane u Mitrovici i srpski narod sada bitno „jedinstvo, sloga i ujedinjenje“, za šta već „godinama težimo“, a što „razni faktori“ pokušavaju da naruše.

Nismo jedni od onih koji zarad jeftinih političkih poena koriste Kosovo, nego isključivo zarad odgovornosti

Đurić otvorio vrtić i uručio ključeve novim vlasnicima

„Svaki put kada se otvara novi vrtić, to je praznik, danas je u Kosovskoj Mitrovici, u Bošnjačkoj mahali praznik,“ rekao je Đurić na današnjem otvaranju obdaništa.

Napomenuo je da je obdanište jedan od preko 140 projekata koji se završavaju u ovoj godini, dok do Sretenja direktor Kancelarije očekuje da taj broj bude i „znantno veći“.

„To je najbolja zaloga za opstanak i budućnost naroda na Kosovu i Metohiji,“ kaže Đurić, a kao „najveći zalog“ za opstanak ocenjuje upravo izgradnju ovog obdaništa u koje u ponedeljak kreće 100-tinak dece.

U dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić, Đurić je najavio da će do Sretenja biti usvojena dopuna uredbe Vlade o kako je naveo, najvećem do sada investicionom ciklus u srpske sredine na KiM-u.

Međutim, prilikom svog boravka na Severu Kosova prošle godine, upravo je predsednik Srbije najavio veliki broj projekata i njihovu brzu realizaciju.

Visoka politika je često varljiva – danas je ovakva, sutra je onakva politička klima, ali dok god mi budemo na terenu radili na ovakvim stvarima, mislim da ćemo slati jasnu sliku našim ljudima da imaju budućnost ovde na Kosovu i Metohiji

Nakon otvaranja ovog obdaništa, Đurić je uručio ključeve 24 stana u dve stambene zgrade u Kolašinskoj ulici, navodeći da će se sa stambenom izgradnjom na čitavom KiM-u nastaviti dok svaka porodica ne dobije krov nad glavom.

Pogledajte snimak današnje ceremonije otvaranja isturenog odeljenja PU „Danica Jaramaz“

Uručivanje ključeva za 24 stana u stambenim zgradama mozete pogledati ispod

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.