U pokušaju prevazilaženja krize: Delavi i Žbogar u ponedeljak na sastanku Jahjage sa kosovskim strankama

U najnovijim naporima kosovske predsednice Atifete Jahjage da se prevlada višemesečna blokada parlamenta od strane kosovske opozicije, u ponedeljak će na sastanku između nje i lidera tri partije koje su do sada potvrdile svoje učešće, prisustvovati i ambasador SAD-a u Prištini Greg Delavi, kao i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar. Za sada je od tri opozicione partije, Alijansa za budućnost Kosova (AAK) najavila prisustvo.

Jahjaga je poziv parlamentarnim strankama uputila u petak, a do sada su, kako su ovih dana izveštavali kosovski mediji, prisustvo potvrdili kosovski premijer i lider Demokratske lige Kosova (LDK) – Isa Mustafa, njegov zamenik i ministar spoljnih poslova koji je i lider Demokratske partije Kosova (PDK) – Hašim Tači, dok je od opozicionih partija, do sada prisustvo "skoro" potvrdio samo lider AAK – Ramuš Haradinaj.

I Lunaček poziva na sastanak

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček je na svom Tviter nalogu podržala Jahjaginu inicijativu da pozove sve lidere partija na sastanak u ponedeljak.

"Nadam se da će se svi pridružiti," dodala je Lunaček.

A kako su juče javljali kosovski mediji, predstavnici ostale dve opozicione partije koje predvode sada već jednogodišnje proteste – pokret "Samoopredeljenje" i "Inicijativa za Kosovo" (NISMA), "jasno su stavili do znanja" da neće učestvovati na sastanku, ali je u međuvremenu, Biljalj Šerif iz NISMA-e najavio da bi opozicija mogla da ode sutra na sastanak u kosovsko predsedništvo samo ukoliko bi se odredio datum za vanredne izbore i razgovaralo o njima, umesto "što bi se vreme provelo u pregovorima".

U međuvremenu kosovski mediji javljaju da će na sastanak u ponedeljak ići lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj. Portparol AAK Muharem Nitaj je na jučerašnjem sastanku opozicije rekao da se "sve vreme govori o protestu 17. februara", koji opozicija planira, te da će njihov lider učestvovati na sutrašnjem sastanku, jer je cilj sastanka da se "prevaziđe nastala situacija" i da se "pronađe izlaz", javio je Klan Kosova, a prenela "Epoka e re".

Albanski mediji su nedavno ekskluzivno pisali da je Ramušu Haradinaju ponuđeno mesto ministra spoljnih poslova Kosova i zamenika premijera, čime bi se, ukoliko bude prihvatio, sa svojom partijom pridružio vladajućoj koaliciji, sa Isom Mustafom i Hašimom Tačijem na čelu. Upravo je politička kriza na Kosovu sa opozicijom, koja od oktobra prošle godine blokira rad parlamenta i koristi nasilje – naterala Mustafu i Tačija da pronađu odgovarajuću formulu da nastave rad ove vlade, pisali su mediji iz Albanije pre nedelju dana. Ramuš Haradinaj je, međutim, umesto sadašnje Tačijeve pozicije, navodno zatražio mesto ministra Kosovskih bezbednosnih snaga.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.