Eparhija Kanadska u rezoluciji: Nikada i ni pod kakvim uslovima Kosovo i Metohiju dobrovoljno dati

“Zna ovaj svet, čak i kada neće i ne sme da prizna, da je Kosovo i danas Srbija, jer po rečima pesnika: ako je njihovo, zašto od nas traže da im ga damo? Jedinstveni smo u podršci Srpskom Patrijarhu da se Kosovo i Metohija nikada i ni pod kakvim uslovima ne mogu i ne smeju dobrovoljno dati,” poruka je SPC iz Kanade nakon juče završenog dvodnevnog zasedanja Eparhije Kanadske u Miltonu. Zasedanju na kojem je doneta rezolucija od 11 tačaka prisustvovao je srpski patrijarh Irinej. 

“Pogledajmo, braćo Srbi koji živimo u Kanadi, oslušnimo svoju istoriju. Koja je razlika između svetih kosovskih junaka i heroja našeg doba? Prve je svet obezglavio, a druge je svet utamničio,” jedan je od navoda u Rezoluciji kanadske eparhije koja sadrži 11 tačaka u kojima srpsko pravoslavno sveštenstvo u Kanadi dotiče aktuelna pitanja SPC, sa naglaskom i na izazove sa kojima se ova eparhija susreće.

U rezoluciji se pozdravljaju Srbi sa Kosova i Metohije i podseća na njihovu “svakodnevnu Golgotu":

“Sa dubokim osećanjem hrišćanske ljubavi, ali i ne malog divljenja, posebno danas pozdravljamo naše Srbe i Srpkinje i srpsku decu u Staroj Srbiji – na Kosovu i Metohiji, koji nepristajanjem na ljudsku nepravdu, a pouzdanjem u Božju pravdu, istrajavaju na svome putu koji je svakodnevna Golgota.”

Pomenuti su manastiri i sveštenstvo Raško-prizrenske eparhije, za koje se navodi da su hrabri i sa podvizima:

“Život svakog Srbina, Srpkinje i Srpčeta na Kosovu i Metohiji je danas nalik voštanici koja svetlošću Hristovom svetli. Onom istom svetlošću koja je postavila temelje, a obasjava kupole Pećke Patrijaršije, Gračanice, Dečana, Deviča i svih srpskih manastira na zemlji koju su sveti preci naši molitvom i pokajničkim suzama od neba primili. O toj svetlosti svedoče i podvizi hrabrih naših monaha i monahinja na kosovo-metohijskoj postojbini našoj,” navodi se u rezoluciji SPC iz Kanade.

Eparhija Kanadska je posebno naglasila “odanost punoći i jedinstvu Srpske pravoslavne crkve”. Čitavu rezoluciju možete pročitati OVDE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.