U Osojanu obeležavanje 18 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba

Osojane
FOTO: Kosovo.Net

U Osojanu će sutra, u 8 časova ujutru, biti obeleženo osamnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju.

Obeležavanje će započeti Svetom arhijerejskom liturgijom u 08:00 koju će služiti episkop raško-prizrenski Teodosije u obnovljenoj crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu.

Za 09:30 zakazana je šetnja porodica žrtava, zvaničnika, predstavnika lokalnih samouprava i građana od crkve do centra sela gde je postavljena spomen ploča sa imenima ubijenih i otetih Srba na teritoriji Opštine Istok tokom ratnih dešavanja na KiM-u.

Nakon toga biće održan skup na platou ispred ove crkve tokom kojeg će se obratiti zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev, predsednik Udruženja „Kosmetski stradalnici“, Nataša Šćepanović, i predsednik Privremenog organa Opštine Istok, Mališa Đurić.

U sklopu ovog programa, nastupiće i hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i hor „Simonida“ iz Gračanice.

Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece.

Organizatori ovogodišnjeg obeležavanja su Dom kulture „Gračanica“, Udruženje „Kosmetski stradalnici“ i i Privremeni organ Opštine Istok uz podršku Kancelarije za KiM.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.