U Novom Sadu traje ’’Jesen u Prizrenu’’

Jesen u Prizrenu Novi Sad
FOTO: Dom kultrure Gračanica

U Novom Sadu je, zahvaljujući Privrednoj komori Vojvodine, organizovana još jedna retrospektivna izložba radova nastalih na likovnoj koloniji „Jesen u Prizrenu“. Svečano otvaranje je zakazano za četvrtak, 2. decembar, u 14.00 časova.

Radovi će biti izloženi u ulaznom holu Master centra, Hajduk Veljkova 11 u Novom Sadu.

Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ održava se šest godina zaredom u zajedničkoj organizaciji Doma kulture „Gračanica“ i manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, zadužbine cara Dušana iz 14. veka.

Likovna kolonija u Prizrenu je kreativno stvaralački odgovor na razaranje koje se dogodilo 17. marta 2004. godine. Suština okupljanja u Prizrenu je dubok lični podsticaj umetnicima, angažovanost u svedočenju savremenog trenutka, i podrška ugroženom kulturnom blagu ovog grada i Кosova i Metohije.

Nastojanjem da se uključe u nepostojeći kulturni „dijalog“ o savremenoj stvarajućoj kulturi na Кosovu i Metohiji, njeni učesnici slikama, promišljnim sekvencama vlastitosti, potvrđuju da su dostojni akteri svedočenja ideje o slobodi. Suvereno, bez straha, odbacujući opake maske savremenog sveta.

Podsetimo, Dom kulture „Gračanica“, Fondacija „Simonida“ i Srpsko narodno pozorište (SNP) iz Novog Sada već su početkom oktobra organizovali retrospektivnu izložbu radova sa kolonije „Jesen u Prizrenu“, u foajeu SNP-a u Novom Sadu.

Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.