U martu zajednička sednica vlada Kosova i Makedonije

Makedonija i Kosovo održaće u martu zajedničku sednicu vlada, potvrđeno je iz Prištine. Dogovor je postignut u Skoplju na današnjem sastanku zamenika premijera Kosova, Envera Hodžaja i premijera Makedonije, Zorana Zaeva. Tačan datum sednice biće, navode iz Prištine, poznat "vrlo brzo", a ocenjena je kao "prvi korak na putu razvoja nove saradnje u mnogim oblastima".

Dodaje se, takođe, da je Hodžaj u ime kosovske vlade podneo oko dvadesetak predloga o sporazumima i temama za zajedničku sednicu:

"Počevši od trgovinsko-ekonomske saradnje, slobodnog kretanja robe i ljudi, prekogranične saradnje, obrazovne, kulturne, ali i saradnje u oblasti pravde."

Hodžaj i Zaev su se takođe složili da, navode iz kabineta kosovskog premijera – "2018. godina ima potencijal da bude godina država iz regiona i obeležavanja napretka u procesu evroatlantskih integracija".

Zamenik prvog čoveka vlade u Prištini se, pored Zeva, u Skoplju sastao i sa zamenikom premijera Bujarom Osmanijem i ministrom za dijasporu, Edmondom Ademijem, sa kojima je razgovarao o "saradnji u oblastima zajedničkog interesa".

Podsetimo, zajednička sednica vlada najavljivana je i prošle godine, kada je u Skoplju boravio ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli. Tada je saopšteno i da je planirano da se sastanci vlada održavaju dva puta godišnje, te da je dogovoreno da se odmah počne sa pripremom tema i dnevnog reda. O tome detaljnije u vesti: 

Zajednička sednica Vlada Makedonije i Kosova početkom sledeće godine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.