U maju oko 30 telefonskih prijava u vezi sa pretnjama i napadima na novinare

Sastanak , radna grupa o bezbednosti novinara
Foto: Vlada Srbije

Tokom meseca maja putem SOS telefona za prijavljivanje pretnji i napada na novinare bilo je oko 30 poziva, dok su se tri slučaja kvalifikovala da budu upućena na kontakt tačke u MUP-u i tužilaštvima, saopšteno je na redovnom sastanku Vlade Srbije i Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Kako su naveli iz Vlade Srbije, Radna grupa je tokom aprila formirala devet novih predmeta na osnovu devet prijava događaja.

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković izvestio je članove o radu tokom aprila i posebno izvestio o predmetima vezanim za napade na novinare Jelenu Zorić i Daška Milinovića, gde su Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu podneli optužne akte sudu.

On je kazao i da je u periodu od 1. januara do 30. aprila ove godine zabeleženo 38 predmeta, gde je 37 lica identifikovano.

SOS telefon 0800 100 115 za prijavljivanje pretnji i napada na novinarke i novinare

Na sastanku su Branko Stamenković i Veran Matić član ove Radne grupe obavestili premijerku Srbije Anu Brnabić i ministarku kulture i informisanja Maju Gojković o slučaju ugrožavanja bezbednosti novinara redakcije „Južnih vesti“, koji se dogodio krajem decembra prošle godine, a u kojem je doneta pravosnažna presuda protiv počinilaca.

Matić je govorio i o aktivnostima za unapređenje i upotpunjavanje medijskim i pravnim sadržajima, vezanim za jačanje bezbednosti novinara, koji se objavljuju na portalu bezbedninovinari.rs.

Takođe, članovi ove radne grupe obavestili su Brnabić i Gojković da su na posebnom sastanku razmatrali mišljenje profesora Zorana Stojanovića u vezi sa izmenama Krivičnog zakonika radi sveobuhvatnije zaštite novinara.

Dodaju i to da će mišljenje biti prosleđeno Ministarstvu pravde, koje je formiralo Radnu grupu koja će se baviti izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

„Zaštitnik građana Zoran Pašalić obavestio je članove Radne grupe o tome da je platforma završena i da se sada radi na prikupljanju nedostajućih podataka od medijskih i novinarskih udruženja“, zaključuje se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.