U Leposaviću počeo Velikogospojinski sabor, guslari iz Crne Gore

Uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznatom kao Velika Gospojina, a koji se danas proslavlja, sinoć je u Leposaviću zvucima gusala započeo i dvadesetčetvrti sabor nematerijalnog kulturnog nasleđa srpskog naroda. Ekipa RTV Mira pratila je ovaj događaj.

U holu Centra za kulturu „Sava Dečanac“ u Leposaviću, sinoć je počela trodnevna manifestacija nematerijalnog bogatstva, a domaćini ovog sabora su članovi Kulturno umetničkog društva „Kopaonik“ iz Leposavića, koji neguju i čuvaju tradiciju i kulturu i to čine pune dvadeset i četiri godine, koliko postoji Velikogospojinski sabor.

„Ta naša baština je zaista vezana i duhovno i verski i ona snaži ljude, jača, krepi. Očekujem da ona u ovoj godini da bolje rezultate a iduće godine da to bude jače i još bolje, bez obzira na sitne poteškoće koje su tekuće, nastaju i nestaju“, ocenjuje direktor KUD „Kopaonik“ iz Leposavića, Đorđe Lakušić.

Lakušić se kako ističe, nada da će na ovom „našem vekovnom prostoru uspeti da očuva sve te naše vrednosti“.

Sa druge strane iz Plužina iz Crne Gore, stigli su gosti koji su prvi put na Kosovu i Metohiji, koji smatraju da se tradicija guslanja nije ugasila i te i da danas ima mladih koji vole ovaj instrument.

„Praktično ja sam prvi put na Kosovu, i uzbuđen sam dolaskom kod vas. Pre godinu dana osnovao sam školu gusala u Plužinama, ima deset -petnaest, neka uspeju i dvojica, ja sam prezadovoljan“, ističe Zdravko Knežević.

Napominje da postoje zainteresovani za ovu školu, ali ono što je potrebno da bi se uspelo, je kako Knežević ocenjuje vežbanje i učenje pesama.

Najmlađi član guslarskog ansambla iz Plužina, Bogdan Golubović, svojim nastupom oduševio je prisutne na sinoćnoj večeri.

Ističe da je ovaj instrument zavoleo na prvi pogled. Bogdan otkriva da gusla već godinu dana ali da nije jedini u svojoj porodici, gusla i njegov tata, dodaje Bogdan.

Drugog dana domaćin ove manifestacije je Srpski kulturni centar Priština, gde je danas od 14 časova i održana Etno revija Srba sa Kosova i Metohije uz video projekciju KUD „Kopaonik“.

Za sutrašnje završno veče planiran je koncert kulturnih ansambla na otvorenoj porti manastira Sv. Vasilije Ostroški u Leposaviću.

A kako je Velika Gospojina proslavljena danas u Gračanici, manastirima Sokolica i Visokim Dečanima, čitajte u posebnoj vesti.

Povezani članci:

Pevanje uz gusle uvršteno na UNESCO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.