U Leposaviću najugroženiji delovi uz bujične potoke, u Zvečanu manja opasnost

Prema preseku situacije Kriznog štaba za Kosovo i Metohiju, poplave su pogodile nekoliko opština na KiM-u, a najkritičnije je u Vitini, Gnjilanu, Zvečanu, Istoku, Klini, Kosovskoj Kamenici, Kosovom Polju, Leposaviću i Novom Brdu. Na teren će uskoro biti upućena komisija za detaljnu procenu štete. Što se Severa Kosova tiče, Zvečan ima potencijalno klizište koje nije opasno, ali koje se iz predostrožnosti prati. U Leposaviću su najugroženiji delovi uz tokove bujičnih potoka i rečica koje se spuštaju sa Rogozne pored Vračeva, potvrdio je za KoSSev zamenik direktora Kancelarije za KiM i rukovodilac kriznog štaba za KiM, Dušan Kozarev. On je potvrdio i da dodatna potencijalna opasnost postoji kod sela uz reke u opštinama Klina i Gnjilane. Sve raspoložive snage aktivne ljudstvom i mehanizacijom su na terenu i trenutno se uspešno bore sa bujicama. Krizni štab održaće večeras sednicu u 20 časova u Domu kulture u Šilovu, nakon čega će članovi štaba obići poplavljena područja u selu Donja Budriga – u najugroženijem pomoravskom kraju.

O situaciji na Severu 

"Zvečan ima potencijalno klizište koje se prati i za sada je u redu,  kao i manje opasnosti uz Ibar i potoke. U pitanju je klizište sanirano prošle godine na lokaciji Stara kolonija, ono nije opasno, prati se predostrožnosti radi. U Leposaviću su najugroženiji delovi uz tokove bujičnih potoka i rečica koje se spuštaju sa Rogozne pored Vračeva," potvrdio je za KoSSev Dušan Kozarev. 

U opštini Leposavić su usled poplave, prethodno, početkom nedelje, oštećena tri mosta od kojih je jedan neupotrebljiv, dok će druga dva, prema preliminarnim informacijama, moći da se obnove.

"Više opština na Kosovu i Metohiji pogođeno je elementarnom nepogodom, a meteorološke i hidrološke prognoze predviđaju da bi poplave mogle da pogode još neke sredine u našoj južnoj pokrajini," izjavio je Dušan Kozarev. 

On je za KoSSev objasnio i da su Klina i Gnjilane u dodatnoj potencijalnoj opasnosti u slučaju nastavka padavina, kao i sela uz reke u ovim opštinama. 

Rukovodilac kriznog štaba za elementarne nepogode apeluje na sve građane na Kosovu i Metohiji da u predstojećem periodu, dok opasnost ne prođe, budu u najvećoj meri solidarni, a da je u svim javnim preduzećima, organizacijama i institucijama koje raspolažu ljudskim, tehničkim i materijalnim resursima, određeno stanje pune pripravnosti, čiji će zaposleni, u slučaju potrebe, biti angažovani radnom obavezom, što je, kako navodi, već urađeno u pojedinim najkritičnijim sredinama. 

O kriznom štabu

"Za praćenje situacije u vezi sa poplavama na AP KiM nadležan je Pokrajinski krizni štab za elementarne nepogode, koji, u skladu sa odlukom Vlade Srbije o proglašenju vanredne situacije na teritoriji cele zemlje, sprovodi mere i radnje u oblasti svoje nadležnosti. To telo čine predsednici privremenih organa svih 29 opština na Kosovu i Metohiji, a na njegovom čelu je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev," navode iz Kancelarije za KiM. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.