Kancelarija za KiM: Prevrtanje kamiona organizovana kampanja koja može da ima dalekosežne posledice

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je današnje prevrtanje teretnog kamiona sa robom iz centralne Srbije na Kosovu. On je upozorio da ovakvi incidenti mogu ozbiljno da ugroze teško uspostavljenu saradnju privrednika i privrednih komora, koja je ocenjena kao jedno od "najuspešnijih dostignuća" u dosadašnjem procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Iako se nastoji da se ovi napadi predstave kao legitimni akti građanske neposlušnosti i protest protiv političkog establišmenta, suština je da se radi o aktima nasilja, a svako nasilje mora da se suzbija u začetku kako ne bi eskaliralo, poručili su iz ove Kancelarije. Đurić je izrazio nadu da će kosovske institucije sprečiti napade, a od međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji očekuje da deluju.

"Danas je na Kosovu i Metohiji iz saobraćaja nasilno izbačeno drugo vozilo u samo nedelju dana, tako da je sada jasno da se ne radi o izolovanom incidentu, ili pukom političkom radikalizmu, već o organizovanoj kampanji koja može da ima opasne i dalekosežne posledice," naveli su iz Kancelarije.

U procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ističu dalje iz Kancelarije, uspostavljanje efikasne privredne saradnje ima ključnu ulogu, i napadači su, "očigledno, svesni te činjenice", kamione sa robom iz centralne Srbije vandalizovali sa namerom da izazovu širu destabilizaciju.

"Nastojeći da izazovu i neku vrstu neformalne ekonomske blokade, počinioci ovog napada nanose veću štetu svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, nego privrednim subjektima u centralnoj Srbiji, i nadležne institucije u Prištini bi morale da preduzmu efikasne mere da se ovakvi incidenti spreče," navodi se u saopštenju Kancelarije.

Aktivisti kosovskog opozicionog pokreta "Samoopredeljenje" danas su ponovo prevrnuli kamion sa proizvodima iz Srbije. Teretni kamion prevrnut je na autoputu "Ibrahim Rugova" Priština-Tirana. Ovo je drugo prevrtanje kamiona sa srpskim proizvodima u poslednjih deset dana. Samoopredeljenje je najavilo da će nastaviti sa, kako su opisali – "ovakvim akcijama" sve dok vlada Srbije "ne promeni svoj odnos" prema Kosovu, umesto "negiranja nacionalnih prava" kosovskim Albancima. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.