U Kosovskoj Mitrovici sve veći broj korisnika socijalne pomoći

Direktor Centra za Socijalni rad u Kosovskoj Mitrovici, Dejan Đinović, kaže da je broj korisnika socijalne pomoći u ovom gradu sve veći i da je trenutno registrovano oko 500 korisnika.  

Trenutno na evidenciji imamo negde oko 500 korisnika novčane socijalne pomoći, rekao je Đinović za Radio Kontakt plus, ističući, da se ta brojka iz godine u godinu uvećava zbog lose ekonomske situacije u našoj zemlji.  

Đinović dodaje da u Kosovskoj Mitrovici ima oko 50 porodica koje osim novčane socijalne pomoći, koriste i usluge Narodne kuhinje, u kojoj se svakoga dana  podeli oko 80 obroka.

Šef Narodne kuhinje u Kosovskoj Mitrovici, Ljubiša Kostić, u izjavi za Kontakt Plus radio, kao veliki problem ističe neuređenost prilaza kuhinji.   

“Najveći problem je što prostorije nisu okrečene od aprila meseca 2011. godine, kada je kuhinja i počela sa radom. Drugi problem je prilaz kuhinji, koji je neasfaltiran, pa stranke koje ulaze u kuhinju unose prljavštinu, te stoga svakog dana ribamo podove. Da je prilaz asfaltiran za tim ne bi bilo potrebe,” kazao je Kostić.

Prema njegovim rečima, 40 porodica koristi usluge Narodne kuhinje, a njhova struktura je multietinička. “Ima i porodica albanske i goranske nacionalnosti. Takođe, i raseljenih lica i samohranih roditelja.“

Jedan od korisnika Narodne kuhinje, Gojko Kvrgić, raseljeno lice iz Hrvatske, kaže da je zadovoljan ishranom u ovoj kuhinji. Jedina zamerka mu je to što hleb nije uvek svež.

Korisnici Narodne kuhinje svakog dana dobijaju po jedan obrok, svakog drugog dana voće, dok petkom dobijaju dva obroka, jer kuhinja tokom vikenda ne radi.

Snežana Kostić iz Kosovske Mitrovice, takođe korisnica Narodne kuhinje, kaže da se preko vikenda  sama prehranjuje.

“Meni se sviđa ova hrana, jer ovakvu hranu nigde ne možemo da nađemo. Ja se ne bunim kada nema subotom i nedeljom, nešto spremim kod kuće i tako se hranim. Ja sam zadovoljna i  dobro je što je otvorena,” ističe Kostić.

Rad Narodne kuhinje finansira opština Kosovska Mitrovica u saradnji sa Studentskim centrom Prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici,  a u okviru  čijeg restorana se i pripremaju obroci za korisnike Narodne kuhinje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.