Tači: Odluka o smeni nije protiv srpske zajednice

Izvor: RTK2/Agencije (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je da podržava odluku o smeni ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, ocenivši da ona nije usmerena protiv pripadnika srpske manjine.
 
Tači, koji se nalazi u Vašingtonu povodom molitvenog doručka, izjavio je za ”Glas Amerike” i da smenu Jablanovića treba posmatrati kao konkretan i pojedinačan slučaj.
 
Na pitanje da li je izlaženjem u susret zahtevima opozicionih demonstranata u Prištini upućena negativna poruka predstavnicima sprske zajednice spremnim da učestvuju u kosovskim institucijama, Tači je rekao da odluka nije usmerena protiv srpske zajednice.
 
On je poručio da svi političari na Kosovu imaju obavezu da šalju pozitivne poruke dobre volje i saradnje, a ne da provociraju negativne reakcije.
 
”Počeli smo da dobro sarađujemo sa ministrom Jablanovićem i svim srpskim ministrima. Ja imam iskustvo od osam godina sa srpskim predstavnicima u kosovskoj vladi, ali mislim da ta izjava ministra Jablanovića nije bila pametna, bila je neprihvatljiva i on je svestan da su takve izjave nepotrebne, jer je uvredio osećanja majki Ðakovice i reakcija javnosti je bila veoma burna. Verujem da je odluka premijera (Ise) Mustafe bila ispravna, ali ona nije uperena ni protiv koga, nije uperena protiv srpske zajednice i jednostavno moramo da nastavimo rad napred na zajedničkim ciljevima koje imamo pred sobom”, naveo je Tači.
 
”Glas Amerike”, međutim, navodi da, iako se akcenat trenutno stavlja na spornu izjavu smenjenog ministra, ostaje problem ponovljenih incidenata sa kamenovanjem autobusa srpskih povratnika, kao i činjenica da u Ðakovici više nema srpskih stanovnika.
 
”Moramo da depersonalizujemo stvari i sagledamo prioritete. Postoje važni prioriteti pred nama koje moramo da rešavamo. Jablanovićeva izjava je, ponavljam, bila neprihvatljiva za sve, čak i za srpsku zajednicu na Kosovu jer sam razgovarao sa njima, i to nije borba protiv bilo koje određene zajednice, posebno Srba. Veoma je važno što su Srbi i na severu Kosova po prvi put učestvovali u našim izborima, što su deo parlamenta i vlade, mi tesno sarađujemo i nastavićemo u tom smeru radi novog, evropskog Kosova”, odgovorio je Tači u razgovoru za ”Glas Amerike”.
 
Povod za odluku kosovskog premijera da smeni Jablanovića je njegova izjava na Badnje veče u selu Zočište u kojoj je nazvao ”divljacima” učesnike protesta koji su tog dana onemogućili raseljenim Srbima da posete crkvu u Ðakovici.
 
Ta izjava Jablanovića izazvala je veliko nezadovoljstvo i negodovanje na Kosovu i bila je povod za desetak protesta, od kojih su dva poslednja u Prištini bila i nasilna.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.