U K. Mitrovici dočekana čestica moštiju Svetog Nektarija Eginskog

Ispred hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, u kasnim poslepodnevnim satima, oko sto vernika i sveštenstvo dočekali su česticu moštiju Svetog Nektarija Eginskog.

Mošti će se od sada nalaziti u ovom hramu, a uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

Protojerej stavrofor Milija Arsović služio je večernje sa čitanjem akatista, nakon čega je usledilo pomazanje vernika svetim uljem i poklanjanje moštima.

Protojer je ujedno najavio da će u Kosovsku Mitrovicu uskoro stići srebrni kovčeg namenjen moštima Svetog Nektarija, te saopštio da je reč o poklonu porodice Simić.

U nastavku programa pesnik iz Kosovske Mitrovice, Milan Mihajlović, u pratnju crkvenog hora „Branislav Nušić“, kazivao je stihove nedavno preminule pesnikinje Božidarke Vujinović Tanasković “Dimitrovska zvona”.

O čudima koja se neretko vezuju za ime Svetog Nektarija govorila je potom Natalija Kovačević ktitor hrama Svetog Nektarija u Valjevu.

Usled epidemioloških mera večernje je služeno ispred hrama. Uprkos tome, okupljeni vernici nisu održavali distancu.

Sveti Nektarije se u pravoslavnoj crkvi i među vernicima obeležava svakog 22. novembra.

Anastasije Kefalas – Sveti Nektarije Eginski bio je episkop Aleksandrijske pravoslavne crkve, mitropolit Pentapoljski kao i pravoslavni teolog koji je proglašen za svetitelja.

Primio je službu propovednika u Grčkoj, a vodio je i teološku školu u Atini gde je i diplomirao na Bogoslovskom fakultetu. Nakon odlaska u penziju, živeo je u Trojičkom manastiru u Egini, po kojoj se i naziva Eginski. Kanonizovan je 1961. godine od strane Carigradske patrijaršije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.