Doživotni zatvor optuženom za ubistvo Donjete Pajazitajt

Foto: Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Naser Pajazitaj, koji je optužen za ubistvo Donjete Pajazitajt, danas je u Uroševcu osuđen na doživotni zatvor, nakon što je proglašen krivim za teško ubistvo i nelegalno posedovanje oružja.

Naser Pajazitaj optužen je da je na podmukao način ubio Donjetu Pajazitajt.

Sud u Uroševcu osudio ga je za teško ubistvo i nelegalno posedovanje oružja na jedinstvenu kaznu – doživotni zatvor.

Prema navodima tužilaštva, dok je Donjeta išla na posao, optuženi Naser Pajazitaj zaustavio se automobilom i odveo Donjetu do mesta ‘Kroi i lajthisë’, gde joj je potom dva puta pucao u glavu.

Za ove optužbe, Osnovni sud u Peći je usled nedostatka dokaza, prvo oslobodio Nasera, ali je Apelacioni sud, koji se nije slagao sa ovom odlukom, odlučio da slučaj vrati na ponovno suđenje.

Nakon ponovljenog suđenja, Pajazitaj je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, potvrdio je Apelacioni sud u julu 2019. godine.

Sud u Peći zatražio je da bude izuzet iz ovog slučaja nakon što su donete dve različite odluke, jedna da se pusti na slobodu, a druga da se osudi na doživotni zatvor.

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo obe odluke pećkog suda (i oslobađajuću i doživotnu), predmet je prebačen na sud u Uroševcu.

Na poslednjem zasedanju na kojem je data i završna reč stranaka, tužiteljka u ovom slučaju,  Valjbona Dišaj – Hadžosaj (Valbona Dishaj- Haxhosaj), zatražila je od suda maksimalnu kaznu za optuženog.

„Tužilaštvo smatra da je dokazano da je optužnicom dokazano da je optuženi počinio ova krivična dela. U vezi sa svedočenjem Hakija Pajazitaja, predlažem sudu da ga ne uzima u obzir, jer se uplašio i nije se izjasnio pravilno. On je u pećkom tužilaštvu izjavio da nije rekao istinu jer se uplašio. Predlažem da se uzme u obzir izjava Aljberima Mujaja (Albërim Mujajt) i da Sud pokloni poverenje njegovom svedočenju“, rekla je tužiteljka Hadžosaj.

Tužiteljka je dalje izjavila da je optuženi učinio krivično delo teško ubistvo iz niskih pobuda.

„Optuženi se i ranije teretio za ubistvo. Podmuklo je ubio Donjetu. U potpunosti ostajem pri optužnici za sve tačke“, izjavila je ona.

Majka ubijene Donjete i njen brat kao oštećeni u ovom slučaju su u završnoj reči rekli da podržavaju reči tužioca i zahtevaju naknadu štete. Takođe su predložili Sudu da se optuženom izrekne maksimalna kazna.

Glavni branilac optuženog, advokat Gzim Kolčaku (Gëzim Kollçaku), u završnoj reči zatražio je od sudskog veća da oslobodi optuženog.

„Predlažem pretresnom veću da okrivljenog oslobodi krivične odgovornosti, jer ni jedan direktni ili indirektni dokaz nije dokazao da je počinio ovo ubistvo“, rekao je on, a to je podržao i optuženi Naser.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.