SAD donirale milion i sto hiljada dolara MUP-u Kosova

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je ministarstvima unutrašnjih poslova, trgovine i industrije i finansija – opremu u vrednosti od milion i sto hiljada dolara. Ambasador SAD-a u Prištini, Greg Delavi, rekao je da će unapređenje informativne tehnologije pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova u borbi protiv "nezakonitih radnji na granici, ilegalne trgovine, kao i u borbi protiv terorizma".

"Prošle nedelje, obučeno je deset službenika za korišćenje detektora za narkotike i eksplozivne naprave. Ove detektore koristiće granična policija, Kosovska agencija za zaštitu od zračenja i nuklearnu bezbednost, kao i obična policija tokom operacija. Obučeno je i 13 službenika za korišćenje aparata za detekciju zračenja. Ažuriranje informativne tehnologije, graničnoj policiji će omogućiti efikasniju borbu protiv nezakonitih radnji na granic," rekao je Delavi.

"MUP je posvećen saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama," naveo je, sa druge strane, ministar unutrašnjih poslova Kosova, Fljamur Sefaj, napominjući da će donirana oprema biti korišćena za usavršavanje granične policije i Centra za kontrolu granica.

"Granična policija i Program za kontrolu izvoza i bezbednost su sklopili ugovor za organizovanje obuke za službenike granične policije u cilju jačanja graničnih kontrola, borbe protiv terorizma prekograničnog kriminala i kontrolu oružja. U okviru Ministarstva unutrašnjih poslova postoji Centar za upravljanje granicom i naš cilj je da ovaj centar bude efikasniji," kazao je Sefaj.

"Donacija će imati uticaja i na povećanje carinske efikasnosti, jer će njeni radnici imati pristup zajedničkoj bazi podataka," rekao je ministar finansija Kosova, Bedri Hamza.

"Ministarstvo finasija će imati veće prihode zahvaljujući borbi protiv krijumčarenja, dok će preduzeća imati bolji poslovni ambijent i mnogo veću konkurentnost. Najveće koristi će imati građani Kosova koji će se osećati bezbedno," dodao je.

Pored informativne tehnologije, donirano je i po jedno vozilo sa kompletnom opremom Agenciji za nuklearnu bezbednost i zračenje i Ministarstvu trgovine i industrije.

"Ova oprema će u velikoj meri pomoći našem ministarstvu u kontroli trgovine. Posebno će pomoći sprečavanju nelegalnog uvoza strateške robe, kao što je oružje namenjeno masovnom uništenju. Ova kontrola je značajna jer će ova osetljiva roba biti daleko od terorista," rekao je ministar trgovine i industrije Kosova,  Bajram Hasani.

Saradnja američke vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova već je dala konkretne rezultate. U januaru ove godine je pomoću novih aparata pronađeno 26 kilograma marihuane, u martu 40 kilograma heroina, 2 miliona i 131 hiljada falsifikovanih evra i 18 kilograma marihuane.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.