U Italiji zatraženo hitno suđenje 19-godišnjakinji sa Kosova, „lavici ISIS-a“

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Bljeona Tafalari, 19-godišnjakinja rođena na Kosovu, koja živi u Milanu, Italija, optužena je da je sa svojim mužem bila deo fundamentalističke islamske grupe i da je bila spremna da krene u rat.

Državno tužilaštvo u Milanu, tačnije tužilac Alberto Nobili, zatražilo je hitno suđenje Bljeoni Tafaljari, 19-godišnjakinji, rođenoj na Kosovu, a koja živi u Milanu, nazvanoj „lavica ISIS-a” i uhapšenoj 17. novembra prošle godine u Italiji zbog međunarodnog terorizma nakon istrage koju je koordinisao tužilac Leonardo Lesti, piše italijanski list Il Giorno.

Prema nalogu istražnog sudije Karla Otona De Markija, devojčica je prigrlila džihadistički radikalizam i bila je smeštena čak i među maloletnicima, ne krijući ambicije da ode da se bori u ratnim zonama protiv „zapadnog neprijatelja“. Ona je bila odani pristalica ISIS-a najmanje tri godine i bila je, zajedno sa suprugom (koji je bio u Nemačkoj) deo grupe pod nazivom „Balkanski lavovi“, prenosi Gazeta Ekspres.

Pored toga, u januaru prošle godine bila je udata za 21-godišnjeg kosovskog ‘mudžahedina’ i imala aferu sa bečkim napadačem Kujtimom Fejzulaijem (na slici iznad), i više od 2.000 razgovora koji su, prema optužnici, ostavili bez sumnje njeno članstvo u ISIS-u.

U pitanju pred istražnim sudijom, a potom i tužiocima, mlada žena se uvek branila, objašnjavajući da nikada nije vodila propagandu, da nikada nije razmišljala „da postane mučenica, niti da ide u borbu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.