U iščekivanju odluke Apelacionog suda: Slabi izgledi da Oliveru Ivanoviću bude dozvoljeno da se brani sa slobode

Apelacioni sud u Prištini bi do kraja sedmice trebalo da odgovori na žalbu advokata lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića o produženju pritvora.

Nakon što je EULEX-ovo sudsko veće donelo odluku o odbrani sa slobode trojice okrivljenih u istom postupku (Nebojše Vujačića, Ilije Vujačića, Aleksandra Lazovića), nada postoji da se okrivljeni Oliver Ivanović brani sa slobode. Međutim, advokati su pesimisti da će se to i dogoditi ove nedelje, ali svoje nade ulažu da bi se to moglo promeniti za mesec i po dana:

"Odgovor po žalbi još uvek nije stigao. Na žalost ni ja, ni kolega Vlajić, nismo optimisti po pitanju pozitivnog odgovora na žalbu. Očekujemo da će u neko dogledno vreme, za nekih mesec do mesec i po dana, i Oliveru biti dopušteno da se brani sa slobode, s obzirom na stanje u  spisima predmeta i stanje dokaza," ističe advokat Ljubomir Pantović.

Peticiju za oslobađanje potpisalo 1300 do sada

Za samo nekoliko dana, međunarodnu elektronsku peticiju pokrenutu u Francuskoj "Oslobodite Olivera Ivanovića i sve ostale srpske političke zatvornike na Kosovu," potpisalo je više od 1.300 osoba.

Penzionisani pukovnik francuske vojske Žak Ogar, jedan od inicijatora ove peticije, za "Novosti" objašnjava značaj ove peticije:

"Želimo da alarmiramo javnost, medije i Evropsku Uniju i upozorimo ih na to što se dešava Oliveru Ivanoviću. Ne možemo da im dozvolimo da ga zaborave."

Potpisivanje peticije će trajati još nekoliko nedelja a zatim će biti upućena šefici EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federiki Mogerini.

Prema rečima advokata, na osnovu njegovog dvadesetogodišnjeg pravosudnog iskustva, tvrdi da svedoci tužilaštva nisu uspeli da dokažu krivicu Olivera Ivanovića.

"Skoro da niko od svedoka tužilaštva nije teretio Olivera Ivanovića, a neki od njih su neargumentovano iznosili svoje svedočenje. Očekujemo da nakon završetka svedočenja dva zaštičena svedoka tužilaštva, našem branjeniku bude dozvoljena odbrana sa slobode," kaže advokat Pantović.

Supruga Olivera Ivanovića, Milena, nakon današnjeg razgovora sa njim, takođe deli mišljenje advokata da bi iz Apelacionog suda Kosova mogao stići negativan odgovor, ali se nada njegovom skorom povratku.

"Oliver priprema svoju odbranu i zaokupljen je time, i to mu odvlači pažnju i misli sa ružnih stvari. Verujem da će 27. juna, kada mu i ističe pritvor, Oliver biti u svojoj kući. Nadam se da će do tada, svi svedoci tužilaštva biti ispitani i da će i mom suprugu biti dozvoljeno da se brani sa slobode," zaključuje Milena Ivanović. Svojoj supruzi je Oliver Ivanović danas iz zatvora čestitao rođendan.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.