Severna Mitrovica: Uhapšeni naoružani maloletni Albanci

23:00 – Maksimović: Nisam saradnik policije 

U međuvremenu redakciju KoSSeva je kontaktirao i novinar Ivan Maksimović koji je potvrdio da je ustupio svoje snimke policiji, ali je demantovao da je saradnik policije, kako je prethodno za KoSSev naveo regionalni komandir Kosovske policije za region Sever, Nenad Đurić.

"Želim da demantujem i da svakako opovrgnem da sam saradnik. To apsolutno ne stoji. Ovo 'saradnik', prosto, niti je ko pominjao, niti je uopšte bilo reči o bilo kakvoj saradnji," izjavio je ovaj novinar.

On je takođe objasnio šta se danas dogodilo kada su se sukobile dve grupe mladića, zbog čega je danas bio u policijskoj stanici.

"Našao sam se na mestu gde se odigrala tuča i snimao događaj i onda došao do trga 'Šumadija' gde na kružnom toku stoji saobraćajna policija, gde je obično patrola. Grupa malih 'Šiptara' je stigla do te patrole i tu su se okupili ljudi. Izvadio sam kameru i hteo da snimam samo hapšenje. U tom trenutku mi je prišao policajac i rekao da ne mogu to da snimam, jer nemam odobrenje da snimam. Tražili su da krenem sa njim u policijsku stanicu kako bi videli da li sam snimao nešto što se kosi sa njihovim pravilima i da u tom slučaju to bude obrisano," rekao je Maksimović objašnjavajući da policajci tada još uvek nisu znali da je on snimio i početak tuče.

On je dodao i da je ponudio da im da snimke, jer se na njima jasno vidi da su albanski mladići napali srpske i istovremeno istakao da je za njega uvreda da ga neko nazove saradnikom "nečega što nije po zakonima Srbije na teritoriji Srbije."

"Pogledali su snimke i nisu našli ništa što bi njima smetalo i taj snimak – pitali su da li mogu da im ga dam i rekao sam da ću im ga naravno dati. Što bih učinio u bilo kom slučaju, ali posebno ovde gde se jasno vidi da je ta grupa provocirala i napala Srbe. Znači, da Srbi ne bi opet ispali krivi kao što je to uvek slučaj – ja sam im dao snimak. A to da sam u svojstvu saradnika – za mene je to uvreda. Ja ne mogu da budem saradnik nečega što nije po zakonima Srbije na teritoriji Srbije; niti iskreno znam šta znači 'policijski saradnik' inače, bilo koje policije. Ja ne znam šta to znači. Prvo bih morao da znam da bih pristao, a nisam mogao da dam pristanak, jer me niko nije pitao," objasnio je ovaj novinar. 

19:30 – Novinar Ivan Maksimović u policijskoj stanici kao saradnik

Regionalni komandir Kosovske policije za region Sever, Nenad Đurić, demantovao je informaciju u nekim sredstvima informisanja da je uhapšen novinar Ivan Maksimović. On je objasnio da se Maksimović u policijskoj stanici nalazi kao saradnik, jer ima snimljen materijal koji bi mogao da pomogne policiji u istrazi.

"Ivan Maksimović je doveden u stanicu kao saradnik iz razloga što poseduje određene snimke koji bi mogli da pomognu policiji u istrazi, tako da je u policijskoj stanici radi saradnje sa policijskim organima. Dakle, on jeste snimao, ali je u policijsku stanicu doveden ne kao uhapšeno lice, nego kao saradnik, radi pregledanja snimaka koje je on napravio, a koji bi mogli da koriste u istrazi," objasnio je za KoSSev Nenad Đurić. 

18:38 – Severna Mitrovica: Uhapšeni naoružani maloletni Albanci 

Tri naoružana maloletna Albanca uhapšena su danas u Severnoj Mitrovici, nakon incidenta sa srpskim mladićima, potvrđeno je za KoSSev iz Kosovske policije. Kako KoSSev nezvanično saznaje, uhapšeni su A. P. ('99), A.Š. ('98 ) i V. B. ('99) i kod njih su, pored oružja, pronađeni zaštitna maska, šal i zastava Velike Albanije.

"Danas oko 18 i 15, u ulici Kralja Petra, došlo je do incidenta između maloletnika srpske i albanske nacionalnosti. Tom prilikom je policijska patrola koja je bila u blizini, reagovala na taj incident i privela tri maloletnika albanske nacionalnosti, kao učesnike u tom incidentu, kod kojih je pregledom i pretresanjem, pronađen pištolj, dva noža i stvari koje su bile predmet krivičnog dela. Trenutno je policijsko operativna obrada u toku, povređenih nema," izjavio je za KoSSev regionalni komandir Kosovske policije za Sever Kosova, Nenad Đurić. 

U Severnoj Mitrovici su danas, u okviru Dana izazova 2015, žive sportske i rekreativne aktivnosti, a veći broj dece i omladine je na ulicama.

 


Prošlog meseca u Severnoj Mitrovici je takođe privedeno pet albanskih maloletnih lica u blizini glavnog mosta na Ibru, sa severne strane mosta, nakon što je kod njih policijska patrola tokom legitimisanja pronašla dve palice. 


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.