Analiza: Institucije na Kosovu nisu dovoljno otvorene za građane

"Otvorenost institucija za građane na Kosovu“
FOTO: RTV Kim

Sve javne institucije na Kosovu u obavezi su da uključe građane u svoj rad i budu transparentne. Da li je to zaista tako i u praksi, istraživali su NVO Crno-beli svet i Forum za razvoj i multietničku saradnju.

Analiza „Otvorenost institucija za građane na Kosovu“ pokazala je da čak 73 odsto građana smatra da institucije uglavnom nisu otvorene za stavove građana, dok je samo 20 odsto mišljenja da su uglavnom ili u potpunosti otvorene. Uključivanje građana omogućava institucijama da efikasnije sprovode nadležnosti i da proces donošenja odluka bude transparentniji i inkluzivniji što u ovom istraživanju nije slučaj kaže Verka Jovanović ispred NVO Crno-beli svet.

„Zaključili smo da postoji komunikacija, da postoji određena saradnja ali ona nije u dovoljnoj meri i nije zadovoljavajuća. Građani su tokom istraživanja izjavili da nisu obavešteni na odgovarajući način o tome kada se u opštini dešavaju javne konsultacije i koja bi uloga građana bila u okviru toga. Ne postoji dovoljna svest građana da oni mogu u svojim opštinama da učestvuju u javnim konsultacijama, da iznose svoja mišljenja o određenim problemima o kojima se tu raspravlja, da predlažu na šta da se troše opštinski budžeti“, istakla je Jovanovićeva.

Marko Milenković iz organzacije Nova društvena inicijativa ocenjuje da su rezultati istraživanja očekivani, jer kako kaže, pogotovu u srpskoj zajednici stvari se menjaju usporenim tempom.

„I dalje smo u nekom procesu prilagođavanja, osnaživanje institucija, zapravo smo u nekoj fazi koju smo trebali odavno da prevaziđemo. I dalje građani imaju više poverenje u srpske nego u kosovske institucije i to je interesantno da imamo kao podatak jer i dalje postoji preplitanje institucija i građani su generalno zbunjeni kojoj instituciji da se obrate, pogotovo kada je reč o lokalnoj samoupravi“, rekao je Milenković.

Na ovu temu govorila je i zamenica kosovskog ombudsmana, Marija Radulović, koja je istakla da se građani mogu obratiti ovoj instituciji ukoliko naiđu na problem. Ona se konkretno osvrnula na pristup javnim dokumentima.

„U 2020. godini ova institucija je primila 60 žalbi koje se tiču pristupa javnim dokumentima, dok u periodu od 1. januara do 30. maja ove godine je otvorena 21 žalba. Ukoliko određena institucija ne da odgovor građanima po bilo kom pitanju, mi najčešće služimo kao drugi stepen žalbe gde građani mogu da se obrate i žale da određena institucija nije dala odgovor“, kazala je Radulovićeva.

Neke od preporuka ovog istraživanja su da Institucije moraju da porade na većoj transparentnosti kako bi informacije doprle do građana, i da zauzmu aktivniju ulogu u uključivanju građana u donešenje odluka.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.