U Gračanici otvorena izložba slika Ljubiše Tanaskovića

Foto: RTK2

U Domu kulture u Gračanici otvorena je u petak memorijalna izložba Ljubiše Tanaskovića „Svet moje slike“.

Poznavaoci lika i dela Ljubiše Tanaskovića opisuju ga kao čoveka koji je dao veliki doprinos umetnosti. Ljubiša Tanasković je upravo svoje stvaralaštvo ostavio u amanet budućim naraštajima.

„Posebno mi je bitno da podelim osećaj poštovanja prema nečijem plodnom trudu u poslu, koji ga je prozvao iz skrovitih dubina bića, i da je sve čega se Ljubiša Tansković dotakao obavio više nego valjano, bez obzira na teškoće i prepreke, dakle umom, srcem i dušom ostavljajući dostojan spomen i svoj trud pokolenjima za divljenje, ali i za učenje i primer“, istakla je Vesna Todorović, istoričar umetnosti i likovni kritičar.

„Svet moje slike, kako je naslovljena memorijalna izložba, su Ljubišine reči koje gledajući njegove slike slušamo. Reči koje su tiše od tišine i glasnije od Šar-planinskih gromova, koje su nemirnije od sredačkih i sirinićkih potoka i reka i koje plamte iz ognja podeljenog na ravne časti između zemlje i neba“. Ovako uvaženi književnik govori o stvaralaštvu Ljubiše Tanaskovića.

„Zemaljski predeli kao u ogledalu, ocrtavaju se na nebu, nebeske slike po nečemu mogu da se razlikuju od zemaljskih, ali po dramatičnosti zbivanja, te razlike nema. A to znači da naša tela, kutije naših duša i posle smrti nastavljaju da žive, da se bore i da ratuju. Na posletku da se ne okrenemo protiv sebe, shvatićemo da pobeđujući sebe, pobeđujemo onog protiv koga od pamtiveka vojujemo“, ovako je književnik Petar Sarić opisao rad i stvaralaštvo Ljubiše Tanaskovića.

Ljubiša Tansković rodom je iz Sredske, završio je fakultet lepih umetnosti u Lionu. U Marseju  je dobio zvanje specijaliste likovne umetnosti. Magistrirao na fakultetu umetnosti u Prištini, a u likovnim krugovima ostaće upamćen kao dugogodišnji direktor Galerije umetnosti u Prištini.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.