U Gračanici od sutra "Istorija i dokumentarni film"

Od sutra pa do 20. februara u Gračanici se održava četvorodnevni događaj "Istorija i dokumentarni film". U domu kulture Gračanica prikazivaće se dokumentarni filmovi o događajima iz istorije i istorijskim ličnostima, svakoj projekciji prethodiće tribina sa različitom temom, uz gostovanje govornika. 

Nedelja filma počinje tribinom "Kako vidimo drugog, jedno bosansko-hercegovačko iskustvo" u 19 časova, a govoriće ambasador Kraljevine Norveške na Kosovu, Jan Bratu. Tribinu prate filmovi – "Svi smo mi komšije" i "Povratak kući", autorke Tone Bring.

Sledeći događaj je u četvrtak u 18 časova i počeće tribinom "Strah od konačnog rešenja" na kojoj će govoriti stručni saradnik muzeja žrtava genocida, Bojan Đokić i istoričar Aleksandar Gudžić. Zatim će biti prikazan film "Pakao Nezavisne Države Hrvatske", reditelja Dragana Ćirjanića.

A u petak, 19. februara u 19 časova sledi tribina "Ivan Grozni" na kojoj će govoriti direktor Kulturnog centra "Stari grad", Đorđe Traživuk, koju će propratiti filmovi "Pesme Ivana Groznog", "Poslanica engleskoj kraljici Elizabeti", "Poslanica Vasiliju Grjaznom" u režiji Traživuka.

Poslednji dan ovog višednevnog događaja – 20. februar, počeće tribinom "Uloga dinastije Karađorđević u konstituisanju nacije, kolebanje između srpstva i jugoslovenstva" u 13 časova, a uz film "Arsen Karađorđević", reditelja Boška Milosavljevića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.