U Briselu sutra nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu se sutra nastavljaju trodnevni razgovori između predstavnika Beograda i Prištine, potvrđeno je danas iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, a delegaciju Prištine novoimenovani šef kosovskog tima za dijalog, Avni Arifi. Ovo su prvi razgovori dve strane na ekspertsko-političkom nivou, nakon više od 13 meseci, podsećaju iz Đurićevog kabineta.

"Predviđeno je da teme razgovora u Briselu budu primena postignutih sporazuma o Zajednici srpskih opština, slobodi kretanja, integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, pravosuđu, energetici i druga otvorena pitanja," navodi se iz Kancelarije za KiM.

Pored Đurića, predstavnika Kancelarije za KiM i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom – u srpskom timu biće i predstavnici nadležnih ministarstava i institucija po navedenim temama, dodaje se.

U delegaciji Prištine, pored Arifija, biće i savetnici predsednika Kosova, Ardian Arifaj i Bljerand Staviljeci, kao i dvojica Arifijevih savetnika čija imena nisu obelodanjena, prenosi Gazeta Express. Oni danas putuju u Brisel, preneo je isti medij. 

Iz Prištine, za sada, nema detalja o temama trodnevnih razgovora.

I portparolka EU, Maja Kocijančič, za Novosti je juče potvrdila nastavak dijaloga u Briselu.

"Evropska unija očekuje od dve strane da se konstruktivno angažuju u razgovorima i da imaju pristup orijentisan ka rezultatu. Puna primena svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga je obaveza koju su obe strane preuzele u odnosu na EU i određuju brzinu napretka na evropskom putu," rekla je.

Poslednji dijalog na tehničkom nivou Beograda i Prištine održan je krajem 2016. godine kada je postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o integraciji pravosuđa iz 2015. Tadašnju delegaciju sa Kosova predvodila je Edita Tahiri.

Za duže od godinu dana, koliko je stagnirao tehnički dijalog, održavani su razgovori na visokom političkom nivou i bilateralni sastanci sa posrednicima – predstavnicima EU – na tehničkom nivou.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.