U Briselu u toku razgovori o tablicama ali i drugim temama

U Briselu danas sa evropskim posrednikom za dijalog Beograda i Prištine razgovaraju Petar Petković i Besnik Bisljimi (Bislimi). I dok se na današnji dan ukazuje kao na rok za trajno rešenje o tablicama, ali i na mogući izostanak istog, evropski posrednik podseća javnost i na druge teme za razgovor.

Da je sastanak glavnih pregovarača u Briselu uveliko u toku, podsetio je Miroslav Lajčak, na Tviteru gde se oglašava.

„Imamo pun dnevni red o trenutnim pitanjima, uključujući tablice, primenu prošlih sporazuma i pripremu za sledeći sastanak na visokom nivou“, saopštio je evropski posrednik.

Juče su se, kako je to sinoć naglasio Lajčak, eksperti iz Beograda i Prištine, sastali poslednji put u radnim grupama, upravo u susret roku koji ističe danas. Za Prištinu i Brisel je 21. april za postizanje trajnog rešenja za tablice, a za Beograd, dan kada ističe mandat radnih grupa.

Kako je Lajčak objasnio, njihov posao je juče bio da pripreme teren za današnji susret glavnih pregovarača.

U Briselu su direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi, koji se još uvek nisu oglasili. Za sada nema drugih detalja.

Podsetimo, prethodni sastanak radne grupe održan je početkom aprila, a pre toga početkom marta, pa krajem februara, prethodni januara, prošle godine u decembru, kao i u novembru, a prvi u oktobru mesecu.

Održavanje sastanaka radnih grupa započeto je prošlog oktobra, nakon što je tada u Briselu zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice, koji je deeskalirao situaciju na Severu, kada su Jarinje i Brnjak koji su bilii 14 dana blokirani.

Postignutim dogovorom tada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama, a dok su radne grupe Beograda i Prištine uz EU bile zadužene za pronalazak trajnog rešenja u roku od 6 meseci, odnosno do 21. aprila 2022. godine. O njihovim zaključcima potom će odlučivati pregovarači Beograda i Prištine u Briselu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.