U Austriji uhapšeno 95 ileglanih migranata sa Kosova – najveći broj odjednom uhvaćenih za policiju Linca

Devedeset i pet ilegalnih migranata sa Kosova uhapšeno je juče u Austriji, u vozu koji saobraća između austrijskih gradova Linc i Sant Polten, piše portal "Albinfo.ch". Odlasci sa Kosova se nastavljaju, a kako navodi TopChanel, sa Kosova za Srbiju, svake večeri se odveze od 10 do 15 autobusa, gde migranti zatim ilegalno prelaze granicu sa Mađarskomostajući u zemljama u kojima traže azil i do godinu dana – ali u kampovima i čekajući na odobrenje zahteva za dobijanje statusa azilanta.

Kako navodi ovaj portal, austrijska policija je juče u vozu koji prevozi putnike između Linca i Sant Poltena i koji prolazi kroz Mađarsku, do Minhena u Nemačkoj – uhapsila 95 ilegalnih migranata – građana Kosova. Među uhapšenima je bilo muškaraca, žena i dece, a su svi upućeni u jedinicu uprave policije za strane državljane, gde su već podneli zahtev za azil.

Albinfo.ch dodaje i da slučajevi u kojima su građani sa Kosova uhvaćeni tokom ilegalne migracije – putovanja vozom kroz Austriju – nisu retki, pa je tako u četvrtak, policija privela deset migranata koji su putovali vozom iz Beča do Pasaua. Policija Linca se nikada do sada nije suočila sa tako velikim brojem migranata odjednom uhvaćenih, dodaje ovaj švajcarski portal na albanskom.  

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije, Johana Mikl-Lajtner, namerava tokom predstojeće turneje na Balkanu da posebno na Kosovu "ozbiljno razgovara" o problemu azilanata, najavio je ranije bečki dnevnik "Kronen cajtung", a preneo Tanjug.

Prošle godine je 1.901 osoba sa Kosova podnelo zahtev za dobijanje azila, a od ove godine do sada – 535 i to pored činjenice što su šanse da dobiju status azilanta gotovo nepostojeće. Inače, Kosovo je među prvih pet zemalja porekla podnosilaca molbi za dobijanje azila u Austriji.

TopChanel svake večeri sa Kosova za Srbiju odlazi do 10 do 15 autobusa

TopChanel u današnjoj vesti navodi da svake večeri sa Kosova, iz raznih gradova, za Srbiju polazi 10 do 15 autobusa, te da Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije omogućava građanima sa Kosova da putuju samo sa ličnim kartama kroz Srbiju, a da oni kasnije "lako ilegalno prelaze granicu sa Mađarskom".

TopChanel navodi i da prema službenim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, od septembra do kraja ovog meseca, oko 40.000 građana je napustilo Kosovo, dok je broj povratnika u 2014. godini bio 5.000.

Međutim, kako navodi TopChanel, prema konvencijama o ljudskim pravima, države u kojima građani sa Kosova traže azil su obavezne da razmatraju njihove zahteve, a te procedure mogu da traju i do godinu dana. Za to vreme, oni uglavnom žive u kampovima i prihvatnim centrima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.