Optužnica protiv bivšeg zamenika gradonačelnika Klokota: „Pretio i kršio izbornu volju“

Specijalno tužilaštvo Kosova
Foto: BIRN

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv S. M. bivšeg zamenika predsednika opštine Klokot. Terete ga za „povredu slobodnog opredeljenja birača“, odnosno da im je navodno pretio, a kako bi obezbedio glasove za GI „Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić“ na izborima održanim pre dve godine.

Iz specijalnog tužilaštva navode da su putem istražnih radnji dokazali da je S.M. u saizvršilaštvu sa drugima „ozbiljno pretio građanima srpske nacionalnosti opštine Klokot, sa ciljem da utiče na njihovu izbornu volju“, u vreme održavanja vanrednih opštih izbora 14. februara 2021. godine.

„Tražio je od njih da glasaju za određene političke subjekte, uz pretnju da će dobiti otkaz, a kako bi osuđeni B. D. u svojstvu predsednika Opštine, na nezakonit način obezbedio glasove za političkog subjekta ‘Srpska lista“, dok je okrivljeni S.M. u svojstvu zamenika predsednika opštine Klokot, obezbedio glasove za političkog subjekta broj 129 „Ujedinjina Zajednica-Ardiana Hodžić“, navodi se u saopštenju ovog tužilaštva.

Predmet je prosleđen sudu radi daljeg postupanja.

Podsetimo, Božidar Dejanović, uhapšen je 12. marta 2021. godine, zbog sumnje da je u svojstvu gradonačelnika ove opštine počinio krivično delo „kršenje slobodnog odlučivanja birača“, odnosno da je navodno pretio zaposlenima u ovoj opštini i građanima, tražeći od njih da glasaju na „određeni način“.

Opširnije o ovomo slučaju, ali i izbornom procesu održanom 2021. godine, čitajte na našoj tematskoj stranici: Kosovski parlamentarni izbori 2021.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.