TV Most: Trajković konzistentna samo u vređanju, pljuvanju i etiketiranju, tražimo zaštitu novinarskih udruženja

TV Most optužila je Radu Trajković da „konstantnim etiketiranjem i targetiranjem novinara TV Most direktno vrši pritisak na našu kuću i uređivačku politiku medija na Kosovu i Metohiji“. Ova ocena dolazi kao reakcija na ponašanje Trajković na konferenciji Saveza za Srbiju koje opisuju kao „vređanje novinarke TV Most“, ali i gostovanje Trajković na N1 tokom kog je „iznela laži dovodeći direktora naše kuće u rodbinski odnos sa direktorom Kancelarije za KiM“. Trajković je prethodno iznela informaciju da je istraga o ubistvu Olivera Ivanovića proširena i na nalogodavce medijske kampanje u kojoj je, kako je podsetila, učestvovao TV Most, pored TV Pink. Takođe je iznela i informaciju o navodnoj rodbinskoj vezi direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i direktorice mreže Most Slađane Ivančević.

Saopštenje TV Most prenosimo u celosti.

Rada Trajković konstantnim etiketiranjem i targetiranjem novinara TV Most i naše televizije direktno vrši pritisak na našu kuću i uređivačku politiku medija na Kosovu i Metohiji. Gospođa Trajković je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Saveza za Srbiju vređala našu novinarku ne odgovorivši ni na jedno postavljeno pitanje, pritom iznoseći laži, i kasnije gostujući na TV N1, dovodeći direktora naše kuće u rodbinski odnos sa direktorom Kancelarije za KiM. Očigledno da Rada Trajković nije najbolje obaveštena, ali joj to ne smeta da se lažima, vređanjem, etiketiranjem i crtanjem mete koristi kako bi prikrila istinu o svojoj prošlosti, o kojoj, kako juče sama kaže, „ne bi da govori“.

Upravo Rada Trajković, pravo sa Savskog Venca, gde već decenijama veoma udobno živi i s pristojne distance posmatra nevolje Srba na Kosovu i Metohiji, predstavljajući se kao nekakav njihov lider, bez ikavog legitimiteta, uporišta i podrške u narodu, optužuje našu kuću za etiketiranje i crtanje mete, a to zapravo sama radi.

Pravo svakoga, pa i samozvanog lidera Srba sa KiM, Rade Trajković, je da mu se ne sviđa uređivačka politika medija, ali niko nema pravo da vređa, etiketira i crta metu, pogotovo ne iz Beograda onima koji sa KiM nisu pobegli u prestonicu, koji i dalje žive na Kosmetu i tu se bore za opstanak.

Ali možda tako i treba kad se kao medij nismo dovoljno bavili istraživačkim novinarstvom, pa da i ranije priupitamo gospođu Trajković da li je novac za stan na Savskom vencu od državnih para namenjenih za socijano ugrožene Srbe na KiM, odakle sredstva za školovanje jednog deteta u Londonu, da li je konflikt interesa zapošljavanje drugog deteta u Domu zdravlja, dobijanje redovnih apanaža od sindikata u iznosu od 300.000 dinara…

Možda tako i treba kad nismo ranije istraživali zašto se na pitanje novinara Budimira Ničića o „žutoj kući“ smejala i ismevala Srbe sa Bernarom Kušnerom…

Možda tako i treba kad nismo ranije istraživali i pitali da li je istina i da je ta ista Rada Trajković, koja se sada krije iza ubijenog Olivera Ivanovića i zloupotrebljava njegovo ubistvo u političke svrhe, ranije pričala drugu priču o Oliveru, te da li je istina da ga je 13. februara 2003. godine žestoko, pred svedocima, napala u Skupštini u Prištini „da je kriminalac, da se prodao Albancima i da je bio ucenjen jer su mu ruke krvave, kao i da je izdao svoj narod na Kosovu“… Pitali smo juče, ali smo umesto odgovora dobili vređanje, pljuvanje, etiketiranje… Očigledno je bar u tome konzistentna 16 godina.

Začuđeni smo da kolege iz drugih medija i strukovnih organizacija prećutkuju ovakve pritiske na medij sa KiM koji radi u malo drugačijim uslovima od kolega iz ostatka Srbije. Očekujemo od novinarskih udruženja da neselektivno zaštite sve medije i medijske kuće od pritisaka, napada i laži Rade Trajković i drugih političkih lidera, makar bili i samozvani.

Trajković: Istraga o ubistvu Ivanovića proširena i na nalogodavce medijske kampanje u kojoj je učestvovao TV Most

Trajković je gostujući u Danu uživo na televiziji N1 govorila o predstojećim izborima za gradonačelnike u opštinama na Severu Kosova i stavu novoformiranog Saveza za Kosovo i Metohiju u sklopu opozicionog Saveza za Srbiju da ne treba izaći na te izbore.

„Ti izbori  za gradonačelnika odneli su nam dva života, kandidata za gradonačelnika Janićijevića, a nakon toga ubijen je i gospodin Oliver Ivanović“, rekla je Trajković.

Usled ovih događaja čiji izvršioci nisu identifikovani, Trajković kaže da je „Sever Kosova vrlo nestabilan“ i upitala je „ko može da garantuje bezbednost svih onih koji nisu na Srpskoj listi“.

Predvidela je i da će usled predizborne kampanje „biti strahovit pritisak na  Srbe sa Kosova“, jer je, kako ona smatra, taktika predsednika Vučića da pokaže da svuda ima nepokolebljivu podršku, i da mu je cilj da na Kosovu ta podrška sada bude 90 ili 100 odsto.

Trajković smatra da bi u takvoj atmosferi došlo do „satanizacije ljudi koji bi se, ne daj Bože, kandidovali“ od strane Srpske liste.

O TV Mostu je Trajković govorila u kontekstu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića o kojoj je poznat jedan novi detalj na osnovu intervjua tužioca Sulja Hodže za NIN, a koji je otkrio da se istraga proširila i na nalogodavce medijske kampanje protiv Ivanovića u predizbornom periodu leta 2017.

„Sulj Hodža govori i o istrazi koja se vodi i protiv propagande koja je Olivera označila kao metu, tu mislim pre svega, na TV Most, s obzirom da je to pod ingerencijama Kosova, a ne TV Pink i direktor TV Mosta je, nažalost, sestra direktora Kancelarije, Marka Đurića, koja je iz Beograda“.

Pored TV Most, na ovo gostovanje Trajković, reagovala je juče i Srpska lista optuživši je da „nastavlja da omalovažava i etiketira članove Srpske liste“.

Čitavo gostovanje Trajković na N1 pogledajte u nastavku, a snimak konferencije Saveza za Srbiju kao i o verbalnoj razmeni između Trajković i novinarke TV Most, možete pročitati u posebnoj vesti Opozicija sa KiM: Osnivaju Savez, protiv izbora, u Beograd došli da podsete na ubistva dvojice kandidata za gradonačelnike.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.