Tumači kovid nalaze uprkos bolesti: Saveti srpske doktorke

Pluća doktorka
Foto:Vesna Milanović

Dr Vesna Milanović, grudni hirurg, uprkos tome što se i sama razbolela, pronalazi vremena da pomogne ljudima – tumačeći njihove snimke pluća, jer su čekanja na prijem kod lekara ogromna, a svaki sat je bitan kada je reč o koroni, piše Nova.rs.

“Dugotrajna je borba i lekara i pacijenata sa novim virusom. S obzirom na to da se teško dolazi do lekara, ovih dana, nesebično sam se trudila da pogledam dosta Rtg nalaza grudnog koša i laboratorijskih analiza, davala savete i terapiju po protokolu kod lakših slučajeva. Kako odbiti prijatelje kad zovu i osećaju se loše”, priča za Nova.rs doktorka Milanović, ističući i da joj i kolege iz KBC Bežanijska kosa maksimalno pomažu.

Lekarka je pokazala snimak zdravih pluća, a zatim i pluća osoba obolelih od kovida 19.

“S obzirom da sam grudni hirurg objavila sam radiografiju normalnih pluća kao i obolelih od SARS-CoV-2”, kaže ona.

Ovako izgledaju normalna pluća:

Pluća-978x1024

A ovo su nalazi osoba obolelih od kovida, koje lekarka tumači dok se sama bori sa infekcijom.

Pluća

Dr Vesna Milanović je opisala i kako teče njena borba sa bolešću.

“Pre sedam dana sam osetila malaksalost i jaku glavobolju, bol u lumbalnom predelu. Radila sam u Kovid bolnici već par meseci. PCR negativna, ali sa svim simptomima virusne infekcije. Uz terapiju po protokolu koju dobijam kod kuće, jer su bolnice za mnogo teže slučajeve, mi je bolje, mada se i dalje javljaju malaksalost i zamaranje”, ispričala je.

Doktorka nudi i jasne savete za sve obolele od kovida 19.

“Smatram da je na početku bolesti potreban dobar klinički pregled, RTG grudnog koša i laboratorijske analize takođe po protokolu. Zatim savet iskusnog lekara. Uzimajte kod kuće vitamine C, vitamin D3, zink, probiotik – ali povedite računa o dozama. Jer, neki ne smeju u visokim nikako. Mirovanje, bez stresa, uz normalnu vitaminsku ishranu. Kraće šetnje na svežem vazduhu”, preporučuje dr Milanović.

Ona naglašava da oporavak kod nekih ide brže, nekad sporije, sve zavisi od imunološkog odgovora organizma, a to je jako kompleksna stvar.

“Čuvajte se, nosite maske, držite odstojanje i izbegavajte kontakte, jer pošast nije laka”, poručuje dr Milanović.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.